Suomen helluntaiseurakuntien lähetystyö täyttää sata vuotta

 

Anna Ekroos ja Mirjam Pynnönen olivat molemmat Kiinassa lähetystyössä 1940-luvulla

Ensimmäinen suomalainen helluntailähetystyöntekijä, raumalainen merimies Emil Danielsson, lähti Keniaan sata vuotta sitten, 6. heinäkuuta 1912. Sadassa vuodessa Suomen helluntailiikkeen lähetystyö on kasvanut globaaleihin mittasuhteisiin. Noin 240 helluntaiseurakunnalla ja niiden 47 000 jäsenellä on 258 lähetystyöntekijää, ja työ ulottuu lähes 60 maahan.

 

Helluntaiseurakuntien lähetystyölle on ollut alusta lähtien tunnusomaista naisten vahva osallistuminen. Tyypillistä on ollut myös lähtijöiden kutsumustietoisuus ja sitoutuminen sekä lähimmäisenrakkauden motivoima avustus- ja kehitystyö.

Sansa neliöb. 1.-30.5.

– Suomalaisilla lähetystyöntekijöillä on ollut ahkera, nöyrä ja pelkäämätön asenne. Suomalaisten omat kokemukset vaikeista olosuhteista ovat antaneet hyvän lähtökohdan ymmärtää kärsivää lähimmäistä, kuvailee Fidan toiminnanjohtaja Harri Hakola.

Helluntaiseurakuntien lähetys- ja kehitysyhteistyöjärjestö Fida International perustettiin vuonna 1927. Avustustyö on aina kulkenut lähetystyön rinnalla. Fida on saanut valtion kehitysyhteistyötukea lähes 40 vuotta ja on yksi ulkoministeriön kumppanuusjärjestöistä kehitysyhteistyössä.

Fidan seurakuntakumppanit eri puolilla maailmaa ovat tehokas avun perille viejä myös katastrofitilanteissa. Lisäksi Fida on yli 5 000 kummillaan Suomen kolmanneksi suurin kehitysmaiden lapsia auttava kummilapsijärjestö.

Sadan vuoden aikana Suomen helluntaiseurakuntien julistus- ja palvelutyö on tuonut miljoonien ihmisten ulottuville sanoman armosta ja toivosta sekä eväät ihmisarvoisempaan elämään. Kutsumus on kuitenkin merkinnyt myös suurten riskien ottamista, sopeutumista hyvin erilaisiin kulttuureihin ja joidenkin lähetystyöntekijöiden kohdalla jopa menehtymistä kohdemaan vaikeisiin olosuhteisiin.

– Rakkaus lähetystyöhön on vienyt kuolemaan ja tuonut miljoonille elämän, kiteyttää Fidan toiminnanjohtaja Harri Hakola.