Suomalaisten Moldovaan lähettämät nutut joutuivat koronatestiin – lopulta kymmenentuhatta nuttua pääsi perille

 

Nuttuprojektin äiti Pirkko Tuppurainen kertoo, että suomalaiset innostuivat neulomaan jopa kymmenentuhatta nuttua moldovalaisille lapsille, tavoitteena oli viisituhatta.

Suomalaiset nututtajat ovat parin vuoden ajan neuloneet nuttuja, myssyjä, sukkia ja tumppuja lähetettäväksi Moldovaan paikallisille seurakunnille lahjoitettavaksi vastasyntyneille vauvoille. Nuttuprojektin suosio yllätti vastuunkantajat.

Nyt koko erä on perillä Moldovassa, Gagauziassa. Seurakuntalaiset alkavat jakaa näitä pieniä miniäitiyspaketteja perheisiin, joihin syntyy lapsia.
– Rukoillaan, että Jumalan siunaus ja rakkaus välittyy jokaisen paketin kautta näihin gagauziperheisiin. Sydämelliset kiitokset kaikille, jotka tekivät tämän projektin mahdolliseksi, sanoo logistiikan ja kuljetuksen koordinoinut projektityöntekijä Esko Mäki-Soini.

Nuttuprojektin äiti, Pirkko Tuppurainen sai vuonna 2018 pyynnön Gagauzian seurakunnilta Moldovasta, joka on yksi Euroopan köyhimmistä maista. Tuppurainen arveli, että viisituhatta nuttua kattaisi kolmen vuoden tarpeen sillä alueella, jolta pyyntö tuli.

Perheniemi Neliöb. vko 3-4. MJa

Facebookissa postaus sai 94 kommenttia ja 800 jakoa

Hän kertoo, että annettuaan haasteen nuttuyhteisölle Nutun kotisivuilla ja facebookissa postaus sai 94 kommenttia ja 800 jakoa. Vuoden sisällä viidentuhannen sijasta koossa oli kymmenentuhatta nuttua.
– Ne kaikki pakattiin kuormaan. Nuttuja oli niin paljon, että niistä riittää kolmeksi vuodeksi jokaiselle syntyvälle lapselle kaksi nuttua. Ahkerat nututtajat neuloivat moldovalaisille vauvoille lisäksi kolmetuhatta kypärämyssyä, kolmetuhatta seitsemänsataa junasukkaa ja kaksituhatta junatumppua, Tuppurainen iloitsee.

Kansanlähetyksen lähettämä nuttukuorma saapui Moldovan pääkaupunkiin Chisinauhun jo helmikuun 24. päivä. Se purettiin välivarastoon, josta piti olla 26. päivä jatkokuljetus Etelä-Moldovassa sijaitsevaan Gagauziaan. Koronavirus sotki suunnitelmat.
– Viranomaiset ilmoittivat kuormaa tarkastaessaan, että nutuista pitää ottaa koronatesti. Tähän vierähti melkein kuukausi! Lopulta saimme vastauksen, että nutut ovat puhtaita, Esko Mäki-Soini sanoo.

Neulomalla voi auttaa

Nuttuprojektin suosiosta kertoo jotain se, että Nutun kotisivut kaatuivat tänä keväänä. Sivuilta haetaan ohjeita nutun lisäksi junasukkiin ja -tumppuihin sekä kypärämyssyyn.

Neulominen on harrastus, jota voi tehdä myös sosiaalisen eristämisen aikana. Sen merkitystä tekijälleen lisää lähimmäisen auttaminen. Tuppuraisen laskelmien mukaan tähän mennessä nuttuja on neulottu yhteensä noin 170 000. Niitä on toimitettu ainakin 79 sairaalaan ympäri maailmaa.
– Alun perin seurakunnissa, työpaikoissa ja kouluissa on syntynyt noin 900 erilaista nututtajaryhmää. Sen lisäksi ovat kaikki yksityiset neulojat, joiden lukumäärää on mahdoton tietää. Nutun facebook-ryhmästä tykkää 4 879 ja sitä seuraa 4 633 neulomisen harrastajaa.

Pirkko Tuppurainen haastaa edelleen neulomaan nuttuja. Niitä otetaan vastaan nuttuvarastolla Tuurissa. Nuttuja lähetetään vähitellen Etiopiaan jaettavaksi vastasyntyneille.

Joulusukat pukinkonttiin

Parhaillaan on käynnissä myös joulusukkakeräys, johon otetaan vastaan villasukkia syksyyn saakka. Kansanlähetys lähettää yhdessä yhteistyöjärjestönsä kanssa ensi jouluksi 2020 vähävaraisille lapsille Moldovaan, Valko-Venäjälle, Ukrainaan ja Baltiaan 10 000 joulupakettia.

Pakettiin laitetaan makeisia, koulutarvikkeita, saippuaa, shampoota, hammastahnaa, hammasharja, lelu, hengellinen lastenkirja, vaatteita ja sukat.

Sukat lähetetään Suomesta Moldovaan 15.9.2020 mennessä, jotta paketit ehtivät lapsille jouluksi.

Parhaillaan on käynnissä joulusukkaprojekti.