Ihmisiä ja ilmiöitä: Ovet auki Israelin evakoille – Maailma seuraa ja kommentoi tilannetta Gazassa, Israelissa omaa surua hoidetaan auttamalla maan sisäisiä pakolaisia

Suomalaisen messun juhlavuosi – ”Tässä ajassa on epävarmuutta, johon messu voi antaa lohtua”

 

Valkia Pelimannien soittajia ovat viulisti Jalo Alvaro Pulkkinen, harmonikkataituri Sonja Lampinen, kitaraa ja kannelta soittava Lasse Heikkilä sekä basisti Eveliina Heikkilä. (Kimmo Torkkeli)

Lasse Heikkilän teoksella on noin puoli miljoonaa Youtube-latausta.

Suomalaisuutta musiikin ja tanssin keinoin tulkitseva Suomalainen messu elää omaa elämäänsä yli seurakuntarajojen. Säveltäjä Lasse Heikkilälle oli yllätys, että 25 vuotta täyttänyttä klassikkoteosta eri variaatioineen ja kokoonpanoineen esitetään tulevanakin talvena kymmenillä paikkakunnilla. 

– Levyjä on vuosien varrella myyty yli 25 000 ja DVD-videota tuhansia. Youtube-latauksia kertynee noin puoli miljoonaa. Messua on historiansa aikana esitetty toista tuhatta kertaa, Heikkilä laskeskelee. 

Perheniemi neliöb. vko 49-50. MJa

Kuluneen vuoden aikana Suomalaista messua on kuunneltu Spotifysta enemmän kuin aikaisemmin, jopa 64 000 kertaa. 

– Tässä ajassa on epävarmuutta, johon messu voi antaa vastauksia ja lohtua, Heikkilä pohtii suosion syitä. 

Teoksen syntyyn liittyy Australia, jossa Heikkilä opiskeli valmistuttuaan musiikin maisteriksi. Siellä hän löysi suomalaisuutensa ja hänen ankara jumalakuvansa vaihtui rakastavaan isään. Suomalainen messu valmistui 1998. Kahdenkymmenenviiden vuoden aikana on kasvanut jo uusi sukupolvi esiintyjiä sekä yleisöä. Tulevissa juhlakonserteissa esiintyy nuorisoa kahdenkymmenen ikävuoden molemmin puolin. 

www.lasse.net/suomalainen-messu/