Sisar Fazlian särkyneet unelmat

 
Siniseen burkaan pukeutuneita afgaaninaisia

Burkaan pukeutuneita afgaaninaisia

Talibanin noustua valtaan Sisar Fazlia* ei enää voinut toimia opettajana. Hän pakeni Afganistanista yhdessä koululaisten kanssa, joista hänen on nyt huolehdittava vieraassa ympäristössä.

Sisar Fazlia* toimi opettajana Afganistanissa. Taliban etsi hänet käsiinsä valtaannousua seuranneena päivänä. Hana Nasri*, Open Doorsin kumppani etulinjassa, tapasi Fazlian jokin aika sitten. Hän kuuli Fazlian tarinan ja rukoili tämän puolesta. Hän kuvailee Fazlian tilannetta kuin välitilassa olemisena. ”Eilen hän oli opettaja, tänään ei. Eilen hänen yhteisönsä kunnioitti häntä, tänään hänen on paettava henkensä edestä”, selittää Nasri.

Kriisin alkaessa Fazlia oli valmistautumassa häihinsä, ja häämekkokin oli jo valmis. Nyt hänen maailmansa on kuitenkin muuttunut ja unelmat juuttuneet puolitiehen. Nasri ja Fazlia viettivät erittäin tunteellisen hetken yhdessä. ”Häät olivat hänelle tärkeät. Itkimme ja pitelimme toisiamme. Fazlia osoitteli kohti taivasta ja kertoi, että hänen voimansa kestää kärsimykset tulee sieltä”, kertoo Nasri.

IK-opisto Neliöb. 20.5.-2.6.

Fazlia lähti Afganistanista seitsemän koululaisen sekä joidenkin sisarustensa lasten kanssa. Hän jatkaa lasten opettamista, mutta nyt hän käyttää lauluja Raamatusta. ”Elettyään elämänsä kulttuurissa, jossa isä, aviomies, veli tai poika huolehtii turvallisuudesta ja suojaa naisen matkantekoa ja päätöksiä, on Fazlian tilanne erityisen haastava. Hän on vastuussa kaikesta tuosta vieraassa ympäristössä”, Nasri kertoo.

Epävarmuuden lisäksi Fazlia elää täyttymättömien unelmiensa kanssa. Hänen on kohdattava se mahdollisuus, että häät ja unelma omasta perheestä ja urasta on uhrattava. Tällä hetkellä hänen on huolehdittava kanssaan olevista lapsista. ”Olen rakastanut heitä aina enkä luottaisi heitä kenenkään muun huostaan. Tein oikean päätöksen, mutta en tiedä, kuinka tarinani päättyy”, Fazlia kertoi Nasrille.

”Fazlia otti kiinni kädestäni ja sanoi: ’Kätesi on nyt kuin Jumalan rakastava käsi ylläni.’ Sitten hän osoitti taivaaseen näyttäen, mistä hän saa voimansa.”

Katso video

 
Open Doors tilaa ilmaislehti punainen