Seurakuntavaalien ennakkoäänestys alkaa ensi viikolla

 

Espoossa seurakuntavaalien ennakkoäänestysviikolla pääsee äänestämään suurimmissa kauppakeskuksissa. Kuva: Antero Harju.

Sunnuntaina 20.11. järjestetään Suomen evankelis-luterilaisen kirkon seurakuntavaalit. Ennakkoon pääsee äänestämään 8.–12.11.

Seurakuntavaaleissa saavat äänestää kaikki yli 16-vuotiaat kirkon jäsenet. Ennakkoäänestysviikolla voi äänestää missä tahansa äänestyspisteessä omasta kotiseurakunnasta riippumatta.

Seurakuntien ennakkoäänestyspaikat löytyvät seurakuntien verkkosivuilta. Monissa kaunpungeissa äänestää voi esimerkiksi kauppakeskuksissa tai oppilaitoksissa.

IK-opisto neliöb. 15.-28.7.

Seurakuntavaaleissa voi äänestää vain oman kotiseurakunnan ehdokkaita. Itselleen sopivan ehdokkaan voi etsiä vaalikoneesta osoitteesta www.seurakuntavaalit.fi/vaalikone.

Tosin ehdokkaista vain reilu puolet (56 %) on vastannut vaalikoneeseen. Klassista kristinuskoa edustavia vaaliehdokkaita etsivän kannattaa tutustua myös Usko ja yhteys -verkkosivuihin. Sinne on koottu joitakin ehdokkaita.

Toisissa seurakunnissa pidetään yhdet ja toisissa kahdet vaalit. Jos seurakunta on itsenäinen, on vain yhdet vaalit, mutta jos seurakunta on osa seurakuntayhtymää, vaaleissa valitaan luottamushenkilöt kahteen eri elimeen: seurakuntaneuvostoon ja yhteiseen kirkkovaltuustoon. Molempia vaaleja varten on erilliset ehdokaslistat.

Seurakuntavaaleissa valitaan 354 seurakuntaan lähes 8000 luottamushenkilöä. Seurakuntavaalit järjestetään neljän vuoden välein.