Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

Seurakunnissa varaudutaan jälleen yhteislaulutilaisuuksiin – piispa Mari Leppänen Kauneimpien joululaulujen suojelija

 

Laulutilaisuuksissa kerätyt kolehtitulot Lähetysseura käyttää heikoimmassa asemassa olevien lasten hyväksi yli 20 maassa. Kuvan lapset ovat esikouluopetuksessa Ndouffin kylässä Senegalissa. Kuva: Hannele Tulkki-Williams

Suomen Lähetysseura toivoo, että seurakunnat voisivat tänä vuonna järjestää Kauneimmat joululaulut -yhteislaulutilaisuuksia tiloissaan. Viime vuonna kirkkoihin ei kokoonnuttu, vaan joululauluja laulettiin kotisohvalta käsin.

”Seurakunnat ovat kertoneet, että ne ovat varautuneet järjestämään paljon tilaisuuksia. Kaikki järjestäjät ottavat luonnollisesti mahdolliset rajoitukset ja terveysturvallisuuden huomioon, Lähetysseuran varatoiminnanjohtaja Satu Kantola kertoo.

Suomen Lähetysseura on painattanut seurakuntia varten 750 000 lauluvihkoa. Vihosta löytyy 24 joululaulua – ne kaikkein perinteisimmät ja rakkaimmat, jotka saavat joulumielelle niin nuoret kuin vanhat. Mukana ovat tietysti viime vuoden Kauneimmat Joululaulut -äänestyksen voittajat, Vexi Salmen ja Kassu Halosen Sydämeeni joulun teen, Carola Häggkvistin säveltämä ja Pia Perkiön suomeksi sanoittama Taivas sylissäni sekä Sakari Topeliuksen ja Otto Kotilaisen Varpunen jouluaamuna.

Janoinenlammas.fi neliöb.8.5.-4.6.

Tänäkin jouluna jokainen voi käydä Kauneimpien Joululaulujen verkkosivuilla äänestämässä omaa suosikkiaan ja vaikuttaa siihen, mitkä laulut tulevat ensi vuoden vihkoon.

Suomen suurin musiikkitapahtuma

Ensi vuosi on juhlavuosi, kun Kauneimpia Joululauluja lauletaan jo 50. kerran. Tapahtuma sai alkunsa vuonna 1973, kun kanttorit yhdessä Lähetysseuran kanssa halusivat kehittää hiljaiseen kolmanteen adventtisunnuntaihin tapahtuman, jossa myös kerättäisiin varoja lähetystyölle.

Nykyisin Kauneimmat Joululaulut on Suomen suurin musiikkitapahtuma ja suosituin laulupäivä on juuri kolmas adventti. Vuonna 2019 Kirkon tutkimuskeskuksen kyselyssä kolme viidestä suomalaisesta kertoi osallistuvansa Kauneimmat Joululaulut -tilaisuuksiin, ja Postin kyselyssä ne olivat joulun kolmanneksi paras asia ykkössijan jakaneiden yhdessäolon ja jouluruoan sekä toisen sijan saaneen joululoman jälkeen.

Laulutilaisuuksissa kerätyt kolehtitulot Lähetysseura käyttää heikoimmassa asemassa olevien lasten hyväksi yli 20 maassa. Niillä parannetaan muun muassa lasten ja äitien terveyttä, autetaan perheitä saamaan parempaa ravintoa ja puhdasta vettä sekä kehittämään toimeentulomahdollisuuksia. Lähetysseura tukee myös erityisesti vammaisten ja vähemmistöihin kuuluvien lasten koulutusta sekä oikeuksien toteutumista.

”Kauneimmat Joululaulut on matka jouluun”

Kauneimpien Joululaulujen suojelijana on tänä vuonna piispa Mari Leppänen. Hän kävi laulamassa niitä perheen kanssa jo lapsena ja sittemmin ne ovat olleet myös osa hänen työtään pappina.

”Monen joulun edellä olen itse juontanut jonkun Kauneimmat Joululaulut -tilaisuuden. Ihmiset tulevat niihin monin erilaisin tunnoin, osa innoissaan jouluvalmisteluista, osa niiden tai työn väsyttäminä. Joillekin jouluun voi myös liittyä luopumisen ja ikävän tunteita siksi, että päällimmäisenä mielessä on joku kokemus joulusta, joka ei enää voi toteutua. Mutta uskon, että jokainen tulee tilaisuuteen hetkeksi levähtämään, tavoittelemaan iloa ja tyyntymään kaiken keskellä”, Leppänen sanoo.

”Meillä jokaisella on käsitys oikeanlaisesta joulusta – joku maku, haju tai muisto lapsuuden joulusta, jonka kautta jouluun kuljetaan. Myös Kauneimmat Joululaulut on matka jouluun.”