Ihmisiä ja ilmiöitä: Pastori Matti Hernesaho: ”Jeesus ei ole teinipojille mikään vitsi” Hyvät: Arabien parissa lähetystyötä tekevä Aaron Ibrahim kertoo miten tehdä vaikutus muslimeihin: ”Elä niin kuin opetat”

Seurakunnat jakavat hätäapua kuohuvaan Etelä-Kirgisiaan

 

Etelä-Kirgistanissa vallitsee anarkia.

Kristilliset seurakunnat alkavat jakaa hätäapua Etelä-Kirgisiassa. Hankkeeseen osallistuvat IRR-TV:n Keski-Aasian edustajat ja monet seurakunnat ja järjestöt. Humanitaarista avustustyötä tekevät kristityt ovat värväämässä turvamiehiä elintarvikekuljetuksen perillepääsyn turvaamiseksi.

Apua jaetaan paikallisten seurakuntien välityksellä, jotta elintarvikkeiden jako tapahtuisi oikeudenmukaisesti ja turvallisesti.

– Olemme Kirgisian Oshissa sodan keskipisteessä. Täällä tapahtuu kauheita ja täysin käsittämättömiä asioita, sanoo Nina Sidorenko Oshin kaupungista Kirgisiasta.

IK-opisto Neliöb. 17.-30.6.

Sidorenko kuvaa tapahtumia etnisiksi puhdistuksiksi. Kokonaisia uzbekkien asuinalueita on poltettu maan tasalle. Oshissa vallitsee täysi anarkia. Alueella on turvatonta ja ruoasta sekä vedestä on pulaa. Arviolta puolet Kirgisian uzbekeista on paennut kotoaan.

”Haavoittuneita ei auta kukaan”

Etniset ryhmät syyttävät toisiaan tilanteen kärjistymisestä. Uzbeekkien mukaan maan armeijan toimet eivät ole olleet riittäviä tilanteen rauhoittamiseksi. Kirgiisit syyttävät uzbeekkeja separatismista.

– Perheitä, naisia ja lapsia tapetaan ja ruumiita lojuu kaduilla. Haavoittuneita ei auta kukaan. Suuria joukkoja kirgiisinuoria kulkee kaupungilla humalassa aseet kädessä tappaen ja polttaen kaiken eteensä tulevan, Nina Sidorenko kuvaa.

Hän pelkää, että myös alueen venäläisvähemmistö joutuu väkivaltaisuuksien kohteeksi.

– Pelkäämme jäädä yksin hätämme kanssa. Täällä asuvaan pieneen määrään venäläisiä ei vielä ole koskettu, mutta sekin lienee vain ajan kysymys. Kirgisian kansa on päässyt veren ja ryöstämisen makuun ja tajunnut, ettei rikoksista rangaista. Pelkäämme todella henkemme puolesta.

Pääkaupunkiin tiesulkuja

IRR-TV:n Kirgisian edustaja Aleksander Kim Bishkekistä pelkää väkivaltaisuuksien leviävän maan pääkaupunkiin.

– Pääkaupungissa Bishkekissä on paljon huhuja siitä, että rahasta mellakoihin värvätty joukko aikoo edetä kaupunkiin ja tehdä saman provokaation siellä. Viranomaiset ovat asettaneet Bishkekiin tiesulkuja.

Kirgisian väkivaltaiset levottomuudet alkoivat Oshissa viikko sitten. Viranomaiset epäilevät mellakoiden olleen suunniteltuja. YK:n mukaan väkivalta alkoi naamiomiesten iskuilla uzbekkikohteisiin. Vastakkain on kaksi etnistä ryhmää, kirgiisit ja uzbekit.

Kansainvälinen Punainen Risti raportoi, että Kirgisian levottomuuksissa on kuollut jo satoja. Loukkaantuneita on yli 2000. Levottomuudet ovat ajaneet kodeistaan pakoon 400 000 ihmistä, joista suurin osa on uzbekkeja.

Sekasorto Oshin kaupungissa jatkuu, vaikka Kirgisian väliaikaishallitus ehti ilmoittaa tilanteen rauhoittuneen. Kirgisiassa on ollut jännittynyttä huhtikuusta lähtien, jolloin presidentti Kurmanbek Bakijev syrjäytettiin.

Kirgisian väliaikainen presidentti Roza Otunbajeva vierailee mellakka-alueella tänään perjantaina.