Ihmisiä ja ilmiöitä: Onnellisuusprofessori Markku Ojanen: Iloa ja elinvoimaa ikävuosiin

Seurakunnat helpottavat uusin verkkopalveluin vainajien hautapaikkojen löytämistä

 

Kuva Heinolan keskustan hautausmaalta: Markku Pihlaja, Kirkon kuvapankki

Hautahaku.fi:stä löytyvät tiedot jo 641 000:sta vainajan leposijasta Espoossa, Helsingissä, Hyvinkäällä, Seinäjoella, Tampereella, Vaasassa ja Ylöjärvellä. Hautakartta.fi:hin on listattu 107 000 hautaa Turusta ja Kaarinasta.

Seurakunnat tahtovat auttaa vainajan hautapaikkaa etsiviä ihmisiä verkkopalveluin.

Samalla kirkon työntekijöiltä säästyy aikaa ja voimavaroja muuhun työhön, kun puhelimitse tehtävät tiedustelut vähentyvät.

Dei, suomigospel, neliöb. 11.-17.6.

Erityisesti niitä tulee äitienpäivän, pyhäinpäivän ja joulun aikaan.

Kesän kynnyksellä Hautahaku.fi:hin liittyi Tampereen seurakuntayhtymä.

Entuudestaan siellä olivat Espoon, Helsingin ja Vaasan seurakuntayhtymät sekä Hyvinkään, Seinäjoen ja Ylöjärven seurakunnat.

Palvelusta etsitään hautapaikkaa syöttämällä ensin verkkolomakkeelle vainajan sukunimi, joka näkyy hakukentässä aina ennen etunimiä.

Hakua voi rajata syntymä- ja kuolinvuoden tai hautausmaan mukaan. Sovelluksen sisältämä karttapalvelu näyttää haudan sijainnin hautausmaalla.

Vainajan tietoja ei kuitenkaan löydy, jos haudan hallinta-aika on päättynyt tai hautauksesta on kulunut alle kuukausi. Tietojen puuttumiseen voi olla syynä myös se, ettei vainajaa elinaikanaan kastettu. Osin tiedot puuttuvat myös historiallisista haudoista.

Hautahaku.fi:ssä voi antaa palautetta sen toimivuudesta. Palvelua pyritään kehittämään saadun palautteen mukaan.

Turun ja Kaarinan oma verkkopalvelu kattaa 107 000 vainajan lepopaikkaa.

Keväällä 2022 käyttöön otetun Hautakartta.fi:n on toteuttanut Geometrix Oy yhdessä seurakuntayhtymän kanssa. Se kattaa 1900-luvulla ja 2000-luvulla kuolleet vainajat. Hausta löytyvät niin ns. kertahaudoissa, sukuhaudoissa kuin veteraanilehdossakin sijaitsevat leposijat.

Palveluun pääsee myös hautausmaiden ilmoitustauluilla olevien QR-koodien kautta.

Haku aloitetaan kirjoittamalla vainajan nimi tai sukunimi. Palvelu näyttää kaikki eri Turun ja Kaarinan hautausmailla lepäävät, samannimiset vainajat antaen myös heidän syntymä- ja kuolinvuotensa. Haun voi rajata suoraan tietylle hautausmaalle.

– Sähköiset hautakartat ja hautakirjanpito-ohjelmat ovat olleet yhtymän hautaustoimen henkilökunnan käytössä jo yli 20 vuotta. Nyt käyttöön otetulla, uudella sovelluksella voimme yhdistää nämä tiedot palvelemaan suoraan suurta yleisöä. Palvelu on varmasti monelle hautausmaalla vierailevalle mieleen, uskoo hautaustoimen päällikkö Pekka Sorri.