Seurakunnan lahjoittama sielunhoivakassi antaa hoitoyksiköihin eväitä henkisen ja hengellisen tuen jakamiseen

 

Kuva: Antero Harju

Vantaan seurakuntien koostamasta kassista löytyy esimerkiksi hartaushetken pohja, rukouksia, musiikkivinkkejä sekä tiivistys siitä, mitä henkinen ja hengellinen tuki tarkoittaa.

Käytännössä kyse on hoivatyöntekijöiden arkea helpottavasta materiaalipaketista, josta Elina Jokipaltio sai idean vuosi sitten työskennellessään diakoniapappina Vantaan Korsossa.

Sekä seurakuntien että hoivakotien työntekijät suhtautuivat ideaan alusta alkaen innostavasti ja kannustavasti.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

Myös Vantaan seurakuntien viestintäpäällikkö, Meri-Anna Hintsala, näki sen  valovoimaisena ja ehdotti, että materiaalipaketti sujautettaisiin varta vasten painettuun Sielunhoiva-kangaskassiin.

Nyt niitä on jaettu vantaalaisiin hoivayksiköihin lähes parisataa kappaletta puolen vuoden aikana.

Sielunhoivakassi pitää sisällään mm. rukouksia eri tilanteisiin, myös tutun Isä meidän -rukouksen, kanttorien kokoamia musiikkivinkkejä, ehdotelman hartaushetken sisällöksi sekä hengellisyyttä tukevia kuvia.

– On ilahduttavaa, että sielunhoivakassista on tullut tiedusteluja ympäri Suomen. Näyttää siltä, että idea on leviämässä muihinkin seurakuntiin, kertoo Hintsala.

– Tuntuu hyvältä myös se, että seurakunta on tällä palvelulla ja tuotteella onnistunut vastaamaan kentän tarpeeseen.

Kirkonkello-julkaisun kirjoituksessaan Jokipaltio pitää tärkeänä, että seurakunnat antavat hoivatyöntekijöille tukea ja rohkaisua koronapandemian aiheuttamassa poikkeustilanteessa:

– Kun kerroin hoivakodeissa, että Vantaan seurakunnat ovat tehneet niitä varten sielunhoivakassin, tuli välittömästi vastauksia, että ”meille kiitos näitä kasseja”, ”hieno idea” ja ”kiitos, kun ajattelette meitä ja tuotatte materiaalia meille”.

– Sen viestin kertominen, että hoivakotien asukkaat ja työntekijät ovat olleet mielessämme seurakunnassa tässä poikkeustilanteessa, meni läpi tämän sielunhoivakassin avulla.

Jokipaltio muistuttaa, että hoitaja voi lukea asukkaalle tai asiakkaalle rukouksen tämän vakaumusta kunnioittaen riippumatta siitä, mikä on hänen oma suhteensa kristilliseen uskoon.