Ihmisiä ja ilmiöitä: Onnellisuusprofessori Markku Ojanen: Iloa ja elinvoimaa ikävuosiin

Seppo Vänskä 3.8.1947-20.6.2018

 

Seppo Vänskä teki elämäntyönsä lähetystyössä Japanissa ja Kansanlähetyksen kotimaantyössä. Kuva: Matti Korhonen

Japanin-lähetti, piirijohtaja Seppo Vänskä menehtyi yllättävän sairauden murtamana 20. kesäkuuta. Hän oli vuotta aiemmin parantunut syövästä ankarien hoitojaksojen jälkeen.

Ennen pois lähtöään Seppo Vänskä ehti kertoa olevansa iloinen viimeisestä elinvuodestaan, jonka aikana hän sai vielä käydä rakkaalla lähetyskentällään, Japanissa. Samalla hän ilmaisi olevansa valmis lähtemään ikuiseen juhlaan, jollei leikkaushoito onnistuisi.

Seppo oli hyvä ystäväni ja läheisin työtoverini useiden vuosien ajan Japanissa. Hän oli asialleen omistautunut toimenmies. Ennen kaikkea hän oli palava lähetyksen mies, jonka suurena ilona oli julistaa evankeliumia Jeesuksesta ja saada kastaa japanilaisia Kristuksen seurakunnan jäseniksi.

SEKL neliöb. 13.-16.6.

Seppo Vänskä teki elämäntyönsä kansanlähetysliikkeessä. Hän oli ensimmäinen ilmoittautuja Lähetyskoulun teologiselle linjalle, kun koulutus alkoi vuonna 1967 Jämsässä. Ensimmäisten joukossa hän myös valmistui lähetysopin kandidaatiksi Ryttylässä vuonna 1972. Kymenlaaksossa hän suoritti lähetyskoulutukseen kuuluvan työharjoittelun, joka käytännössä tarkoitti vastuullista  piirijohtajan tehtävää. Vuoden 1974 lopulla hän vaimonsa Vuokon ja kahden lapsensa kanssa lähti ensimmäiselle työkaudelle Japaniin. Sen jälkeen Japanin työkaudet seurasivat toisiaan eri pituisten kotimaanjaksojen jälkeen. Perhe kasvoi viisilapsiseksi. Lasten aikuistuttua viimeiset työkaudet Vänskät olivat kahdestaan Japanissa. Siellä vietettyjä vuosia kertyi kaikkiaan yli kaksikymmentä.

Seppo Vänskällä oli taito organisoida isoja projekteja, joissa oli osattava luoda hyviä suhteita niin erilaisiin kristittyjen ryhmiin kuin liikemiehiin, kulttuurin edustajiin, yhteiskunnan päättäjiin ja mediaan. Hänen ansiotaan suurimmaksi osaksi on Japanin Suomalaisen Koulun, Jasukon, vuonna 1987 valmistunut mittava rakennusprojekti. Hän hoiti yhteydet viranomaisiin, arkkitehteihin, rakennusliikkeisiin ja eri rahoitustahoihin.

Jasuko oli tämän tästä eri TV-kanavien lähetyksissä, joissa esiteltiin siellä pidettyjä suomalaisten tilaisuuksia. Näin koulu palveli myös suomalaisen kulttuurin ikkunana. 1990-luvun lopulla oppilaskadon takia neljän lähetysjärjestön omistama koulukiinteistö luovutettiin paikalliselle seurakunnalle. Kansainvälisen ystävyyden edistämisen ansiosta Seppo sai vuonna 1988 Ootsun kaupungin tunnustuspalkinnon.

Japanin vuosien välillä Seppo Vänskä toimi piirijohtajana Kymenlaaksossa ja Päijät-Hämeessä. Hän jäi eläkkeelle Japanista palattuaan vuonna 2011. Viime vuosina hänellä oli useita kirkollisia luottamustehtäviä, muun muassa kirkolliskokousedustajana ja Lahden seurakuntien yhteisen kirkkovaltuuston puheenjohtajana.

Hengellisen toiminnan rinnalla Sepolla oli harrastuksia, joihin hän uppoutui samanlaisella antaumuksella kuin työhönsä. Hän oli klassisen musiikin ystävä. Hänet nähtiin usein, varsinkin eläkeläisenä, Pelicansin jääkiekko-otteluissa. Hän myös luki paljon ja kirjoitti kaksi omaelämäkerrallista kirjaa, ensin Japanin ajasta ja viimeksi Suomen työvuosistaan. Rakkain harrastus taisi olla golf. Viimeinen golf-kierros jäi kesken, kun äkillinen sairauskohtaus yllätti ja vei saman tien viimeiselle portille.

Seppo Vänskää jäivät kaipaamaan Vuokko-puoliso ja lapset perheineen. Laaja ystäväjoukko kunnioittaa ja siunaa hänen muistoaan.

 
artikkelibanneri Uusi Tie

Aiheet