Tieteellinen konferenssi kokoaa Helsinkiin yli tuhat raamatuntutkijaa

 

Kuva: Kirkon kuvapankki

Helsingin yliopisto isännöi kuun vaihteessa Suomen historian suurinta teologian alan konferenssia, joka kestää viisi päivää. Tarjolla on myös kaikille avoimia tilaisuuksia.

Helsingin yliopistoon kokoontuu 30.7.-3.8. yli tuhat eksegetiikan eli tieteellisen raamatuntutkimuksen asiantuntijaa.

Suurkonferenssi rakentuu kymmenistä ohjelmayksiköistä ja yhteisistä luennoista.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

Aihepiirit vaihtelevat teksti- ja kulttuurihistoriasta Raamatun tekstien käyttöön myöhempinä aikoina.

– Jokaisena konferenssipäivänä Helsingin yliopiston Tiedekulmassa pidetään yksi tai kaksi esitystä, jotka ovat avoimia kaikille kiinnostuneille, kertoo Helsingin yliopiston Uuden testamentin kreikan yliopistonlehtori, dosentti Outi Lehtipuu.

Hän on Helsingissä paikallisen järjestelykomitean vetäjä ja ollut aloitteellinen suurkonferenssin saamiseksi Suomeen.

Tapahtuman kansainvälisesti tunnetuimpia vierailijoita ovat amerikkalaiset tutkijat Paula Fredriksen ja Adele Reinhartz, joita haastatellaan yleisölle avoimessa Tiedekulman tilaisuudessa keskiviikkona 1.8., iltakuudelta.

Heidän tutkimuksensa käsittelevät varhaiskristillisyyttä ja sen osin kiistanalaista suhdetta aikansa juutalaisuuteen. Historiallinen näkökulma on auttanut hahmottamaan, että molemmat uskonnot olivat moniäänisiä jo niiden alkuvaiheissa.

Fredriksen on toiminut historiallisena konsulttina englanninkielisissä dokumenteissa esimerkiksi BBC:lle ja Frontlinelle.

Outi Lehtipuun mukaan suomalaisella eksegetiikan tutkimuksella on pitkien perinteiden lisäksi kansainvälisesti hyvä maine.

– Helsingin yliopiston eksegetiikan tutkimus on laaja-alaista. Maailmassa ei ole kovin monta yliopistoa, joissa tehtäisiin yhtä monipuolisesti alan tutkimusta.

Teologisessa ja humanistisessa tiedekunnassa toimivat Suomen Akatemian tutkimuksen huippuyksiköt ovat mukana suurkonferenssin eri ohjelmakokonaisuuksien toteuttamisessa.

Kaikille avoimista konferenssin tilaisuuksista löytyy tietoa Helsingin yliopiston verkkosivujen tapahtumakalenterista.

lähde: www.piplia.fi