Seniorit someen -projekti torjuu ikäihmisten digisyrjäytymistä

 

Arttu Laitinen opastaa Liisa Salosta älypuhelimen käytössä. Kuva: Hannu Jukola/Tampereen ev.lut. seurakunnat

Harjun seurakunta Tampereella on syyskuusta lähtien antanut ikäihmisille tukea digitaalisten laitteiden, puhelimien ja tietokoneiden käytössä.

 Tukea antaa projektityöntekijä, digineuvoja Arttu Lahtinen, joka työskentelee Harjun seurakunnan diakoniatyön yksikössä.Maksuton palvelu on tarkoitettu Harjun seurakunnan alueella Länsi-Tampereella asuville ikäihmisille. Projekti kulkee nimellä ”Seniorit someen -digituki”, mutta palvelu kattaa paljon muutakin kuin sosiaalisen median.

 – Autan ikäihmisiä älylaitteiden ja muiden nykypäivän vempeleiden käytössä. Projektiin kuuluu koulutuksia esimerkiksi Kanta.fi-palveluista, pilvipalveluiden käytöstä ja älypuhelimen käytöstä, kertoo Arttu Lahtinen tammikuun Silta-lehden haastattelussa.

Kalajoen Krist. opisto Neliöb. 8.-21.4.

 Syksyn 2021 aikana Lahtinen järjesti viisi eri koulutustilaisuutta, ja kotikäyntejä ehti kertyä kolmisenkymmentä. Lahtinen neuvoo myös puhelimessa, mutta kotikäynnit ovat osoittautuneet tarpeellisiksi.

 – Voin esimerkiksi tulla kotikäynnille opastamaan sähköpostin käytössä ja huomata, että televisiossa on ongelmaa. Se saadaan selvitettyä samalla reissulla, kertoo Lahtinen.

 Kotikäyntien syynä on usein jokin tietotekninen ongelma, esimerkiksi sähköpostin käyttöön tai laitteiden päivitykseen liittyvät asiat. Loppuvuodesta Lahtiselta pyydettiin usein apua koronapassiasioissa.

 – Minulta voi toivoa oikeastaan mitä tahansa tietotekniikkaan tai kodin elektroniikkaan liittyvää, jossa ei tarvita ruuvimeisseliä, luonnehtii Lahtinen.

 Lahtinen on jo saanut työstään paljon positiivista palautetta.

 – Palaute on ollut sydäntä lämmittävää ja myönteistä. Siitä huomaa, että tällaiselle palvelulle on todella paljon kysyntää. Palvelun maksuttomuus on saanut monen leuan loksahtamaan.

Parhaillaan Harjun seurakunta etsiikin vapaaehtoisia, jotka olisivat valmiita antamaan digineuvontaa ikäihmisille.  

Seniorit someen -projekti jatkuu Harjun seurakunnan alueella tällä tietoa syyskuun loppuun asti.