Ihmisiä ja ilmiöitä: Miltä helvetti näyttää? – 700 vuotta sitten kirjoitettu kuvaus vaikuttaa yhä kristittyjen näkemyksiin Elämäntaito: Säännöllinen päivärytmi ja rutiinit tuovat vakautta ADHD-perheen arkeen

Ruoka-avun tarjoajat voi nyt löytää yhdeltä sivustolta

 

Hiljattain lanseeratun ruoka-apu.fi-sivuston on nyt jo löytänyt moni ruoka-avun tarjoaja. Kuva on kuvakaappaus sivustolta.

Osallistava yhteisö -hanke on uuden ruoka-apu.fi-sivuston takana. Verkkosivustolta voi hakea lähimmän paikan, josta saa vaikkapa aterian, ruokakassin tai kahvia.

Suomessa on lukuisia ruoka-avun tarjoajia, mutta jatkossa ne voi löytää yhdeltä verkkosivustolta. Hiljattain lanseerattu ruoka-apu.fi näyttää ruoka-avun toimijoita ympäri maata.

– Ruoka-apua tarvitsevat löytävät sen avulla perille. Aina puskaradio tai kaupan ilmoitustaulut eivät vie tietoa perille, tämä on lisätapa löytää ruoka-apua, kertoo ViaDia ry:n järjestösihteeri Ida Erkkilä.

Uuden Tien verkkolehti (ilmainen kuukausi)

Kyse on Kirkkopalveluiden hallinnoimasta Osallistava yhteisö -hankkeesta, jossa toimii lukuisia eri yhteistyökumppaneita. ViaDia ry on Vapaakirkon diakoniatyön järjestö, ja se on ollut mukana suunnittelemassa hanketta, jota rahoittaa Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA.

Alusta näyttää lähimmän ruoanjakopisteen

Ruoka-apu.fi-sivustolla avautuu Suomen kartta, johon ruoanjakopisteet on merkitty oranssein pistein. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla on 70 paikkaa, joista ruokaa voi hakea. Ruoka-avun tarjoajat voivat täsmentää, millaista ruoka-apua on tarjolla, mihin aikaan ja saavatko asiakkaat muitakin palveluja, kuten suihkun tai mahdollisuuden pestä vaatteita.

Mobiililaitteilla alusta näyttää käyttäjälle lähimmät ruoanjakopisteet, jos käyttäjä sallii sijaintinsa jakamisen. Muutoin ruoka-avun tarvitsijan yksityisyyttä on pyritty miettimään tarkasti alustan kehittämisessä.

– Sivusto ei koskaan rekisteröi asiakkaan tietoja tai kysy niitä, Ida Erkkilä muistuttaa.

Ilmoittaminen palvelee käyttäjää ja kartoittajaa

Ruoka-apu.fi kokoaa yhteen ruoka-avun tarjoajia kristillisistä toimijoista muihin järjestöihin, kuten Työttömien Keskusjärjestö tai Suomen Punainen Risti. Itse alusta on uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumaton. Seurakunnilla ja kristillisillä tahoilla on kuitenkin tällä hetkellä selkeä yliedustus.

Ruoka-apua tarjoava taho voi hankkia tunnukset sivustolle ja laittaa sitten tapahtumansa näkyville.

Syitä jättää ilmoittamatta voivat olla esimerkiksi se, että ”tupa on täynnä” eikä useampia ruoka-avun hakijoita voida palvella, tai se, jos tilaisuus on suunnattu vaikkapa päihteidenkäyttäjille tai yhden vanhemman perheille. Erkkilä kuitenkin kannustaa ilmoittamaan ruoka-avun jakamisen silloinkin, mutta piilotetusti. Se helpottaa ruoka-avun tilastoimista.

– Suomessa on vaikeaa kerätä tietoa ruoka-avusta, lahjoitusruoan ja hävikin määrää. Tämä auttaa saamaan tarkemman kuvan Suomen ruoka-avusta.