Ranskan helluntailaiset pulassa – jo yli 30 pastoria sairastunut

 

Lähetystyöntekijä Mikko Haakana kotikaupunkinsa Givorsin helluntaiseurakunnan porteilla. (Eero Ketola)

Epidemian kynnyksellä järjestetty rukoustapahtuma saattoi levittää virusta Ranskan helluntailaisten keskuudessa.

Yli 30 seurakuntapastoria on Ranskan herätysliikkeen piirissä sairastunut koronavirukseen, ja yksi heistä on menehtynyt. Kymmenet sairaalassa olleet seurakuntalaiset ovat jo päässeet kotiin.

Monet Ranskan evankeliset kristityt ovat saaneet koronatartunnan.

Oikeus Sanaan_SEKLkesäkeräys1kk_vuosisop

– Tartunnat lähtivät liikkeelle Mulhousenista, läheltä Saksan rajaa. Porte Ouverten seurakunnassa oli suuri rukous- ja paastotapahtuma, johon osallistui noin 2 000 uskovaa. Kaksi tapahtumassa mukana ollutta oli saanut tartunnan, vaikka he eivät siinä vaiheessa siitä tienneet.

Tilaisuus pidettiin maaliskuussa ennen poikkeusmääräyksiä, ja ennen kuin epidemian vakavuudesta oli tietoa.

 

Keski- ja Etelä-Euroopassa kirkkojen ovet ovat kiinni eikä jumalanpalveluksiin kokoonnuta kristillisissä seurakunnissa. Ennen tiukkoja koronavirusmääräyksiä seurakuntalaisia suojeltiin Aasiassa koronatartunnoilta desinfioimalla istuimia, kädensijoja ja seiniä, ja Keski- Euroopan seurakunnissa lopetettiin poskisuudelmat ja kättelyt.

Ranskassa työskentelevät helluntailähetit Marie-Laure ja Mikko Haakana yllättyivät hiljattain palattuaan kotiin Givorsin kaupunkiin ulkomaanmatkalta: rukoushuoneen ovet olivat kiinni. Koronavirukseen liittyvät suositukset muuttuivat Ranskassa nopeasti kielloiksi.

– Kaikille Ranskan noin 600:lle Assemblees de Dieu (ADD/AOG) -helluntaiseurakunnalle tuli määräys sulkea kirkkojen ovet toistaiseksi, Mikko Haakana kertoo.

Haakana kuvailee tilannetta Ranskassa hyvin vaikeaksi.

– Jumalanpalveluksia ei saa pitää. Seurakuntalaiset seuraavat sunnuntain tilaisuuksia internetistä. Käytämme useita erilaisia neuvottelualustoja, joiden kautta lähetämme puheet eteenpäin. Olen yhteydessä muutamaan sairaalassa olevaan pastoriin WhatsAppin välityksellä. Yhden pastorin tilanne oli hyvin vakava. Hän lähes tukehtui.

 

Ranskassa on meneillään myös voimakas kausi-influenssaepidemia ja kaikki sairaalat ovat täynnä.

– Toivomme, että Jumala voi avata uuden ajan tämän kaiken jälkeen.

 

Espanjan-lähetti Miika Huotari kertoo, että Espanjassakin on koronaviruksen aiheuttama hätätila.

– Poliisi ja armeija ovat kaduilla valvomassa, että ihmiset pysyvät sisällä. Emme saa mennä ulos päivittäiselle juoksulenkille. Pidämme sisällä jumppatuokioita. Olemme kaksi viikkoa ”kotiarestissa”.

Huotarin mukaan seurakuntalaiset ovat rauhallisia, mutta yhteiskunnassa on pelkoa, hermostuneisuutta ja paniikkiakin. Niinpä uusia, luovia keinoja tarvitaan.

– Teen puheita internetin kautta ja lähetän ne seurakuntalaisille.

 

Aiheet