Raid-kirjailija Harri Nykänen tuli uskoon Radio Dein studiolla

 
Harri Nykänen ja Ali Niemelä

Harri Nykänen ja Ali Niemelä. KUVA: Kirsi Niemelä

Maaliskuussa kuollut rikostoimittaja ja dekkarikirjailija Harri Nykänen ehti vierailla Radio Dein Ex-Criminals -ohjelmassa kahteenkin kertaan. Vierailuista syntyi toimittajien välinen ystävyys, joka johti hengellisen ratkaisun tekemiseen.

69-vuotiaana nopeasti edenneeseen sairauteen menehtynyt Harri Nykänen nosti urallaan Helsingin Sanomien rikostoimittajana esiin kulisseissa tapahtuvia vääryyksiä ja kirjoitti muun muassa poliisijohdon korruptiosta. Hänen suosituimpia teoksiaan olivat Raid-sarjan kirjat, joista tehtiin myös 12-osainen televisiosarja ja elokuva. Pitkää uraansa hän muisteli vuonna 2015 ilmestyneessä kirjassaan Likainen Harri – 20 vuotta Erkon renkinä.

Ex-Criminals -toimittaja Ali Niemelä kertoi Herätys!-aamulähetyksessä Matias Villbergin haastattelussa ystävyydestään Harri Nykäseen. Ystävyys syntyi ohjelmien teossa ja kesti aina kuolinvuoteelle asti.

Pipliaseura Neliöb. 8.-14.4.

– Harri oli hyvin ystävällinen ja halusi aina auttaa, jos kysyin neuvoa toimitustyöhön tai johonkin alaan liittyvään asiaan. Hän oli myös erittäin kiinnostunut Ex-Criminals-ohjelmista ja neuvoi, mihin niiden teossa kannattaa kiinnittää huomiota, Niemelä kertoo.

 

”Hän oli valmis siinä hetkessä, antoi elämänsä Jeesukselle ja kertoi, että ’tuli hyvä olo’.”

 

Niemelä ja Nykänen tapasivat silloin tällöin ja puhuivat hengellisistä asioista.

– Kerran hän soitti ja halusi tavata minut ja Laten (Johanssonin). Dein studiolla hän sitten kertoi ilmestyksestä, jossa hän oli irronnut ruumiistaan ja käynyt ”valkopukuisten” joukossa. Hän itse seisoi katsomassa joukkoa normaalit vaatteet päällään. Hän näki kirkkaan valtaistuimen ja hänen oli hyvä olla. Sitten Harri koki, että hän ikään kuin palasi maan päälle.

– Kertomuksen jälkeen Harri kysyi meiltä, mitä tämä tarkoittaa? Vastasimme Laten kanssa, että sinun täytyy antaa elämäsi Jeesukselle, jotta saat syntisi anteeksi ja sitten sinäkin olet valmis valkopukuisten joukkoon. Hän oli valmis siinä hetkessä, antoi elämänsä Jeesukselle ja kertoi, että ”tuli hyvä olo”.

Tuosta hetkestä alkoi aika, jolloin Niemelä ja Nykänen rukoilivat puhelimessa lähes päivittäin ja puhuivat tapaamisissa hengellisistä asioista.

– Viimeisen kerran tapasin Harrin Suursuon sairaalassa ja näin, että nyt taitaa olla viimeiset hetket menossa. Yritin keventää tunnelmaa, että kyllä tämä tästä, mutta Harri sanoi heikolla äänellä: ”Rukoile, rukoile.” Voitelin öljyllä ja julistin hänelle synnit anteeksi. Harri näytti vaipuvan uneen.

Ja parin päivän kuluttua Harri nukkui pois, Ali Niemelä kertoo.

– Tänä päivänä hän on perillä valkopukuisten joukossa, itsekin valkoisissa vaatteissa, ei enää ”likaisena Harrina”.

 

** Kuuntele Ali Niemelän haastattelu Dei Plus -palvelusta: Herätys! 11.4.2023, kohdasta 1:17:30.

** Harri Nykänen vieraili Ex-Criminals-ohjelmassa 11.5.2021 ja 2.8.2022. Kuuntele haastattelut Dei Plussasta.

 

 
Dei, herätys, artikkeliban 7.2.- (1/2)