Puhelinhuijari hyökkää seurakuntien yhteystietojen kautta

 

Puhelinhuijari yrittää saada hyväuskoisia lähettämään hänelle rahaa.

Suomalainen Kambodzassa asuva mies on jo parin vuoden ajan huijannut rahaa puhelimen välityksellä maanmiehiltään. Eri nimillä esittäytyvä huijari käyttää järjestöjen ja seurakuntien nettisivuilta hankkimiaan yhteystietoja. Huijaustapauksia on ympäri Suomea.

Puhelimessa mies pyytää pankkitunnuksia tai vaihtoehtoisesti rahalahjoitusta antamaansa kansainväliseen tilinumeroon. Summat ovat noin 170-200 euroa. Joissain tapauksissa mies on pyytänyt soittamaan ulkomaalaiseen +855-alkuiseen puhelinnumeroon. Numero on maksullinen.

Mies kertoo yleensä liikuttavan tarinan itsestään. Hän kertoo olevansa samalta paikkakunnalta kuin se henkilö, jolle hän soittaa. Henkilöllisyytensä vakuudeksi hän sanoo tuntevansa luotettavan ihmisen, jonka myös puhelun vastaanottaja tuntee. Huijari vetoaa myös keksittyihin yhteyksiinsä uhrinsa viitekehystä lähellä oleviin tahoihin. Hän on sanonut esimerkiksi olleensa opettajana tai oppilaana Kansanlähetysopistossa.

Perheniemi Neliöb. 15.-21.4.

Näin huijattiin Lahdessa

Lahtelainen seurakunnan työntekijä Minna sai myös puhelun huijarilta.
– Mies kertoi olevansa riihimäkeläinen ”Pietari Nousiainen” ja että on tullut ryöstetyksi reppumatkallaan Kambodzassa. Siellä hän mitä todennäköisimmin todella on ja vaikuttaa, koska suuntanumero oli Kambodzasta. Hän kertoi edesmenneen äitinsä kuuluneen seurakuntaamme ja siksi yritti tavoittaa jotakuta seurakunnan työntekijää, koska oman, luterilaisen seurakunnan työntekijät ”eivät sunnuntaina vastaa puhelimeen”.

– Mies selitti, ettei saa Suomesta kiinni ketään, joka voisi auttaa ensihätään. Ensin hän pyysikin vain auttamaan saamaan isänsä kiinni ja kertomaan tälle tarkat ohjeet, miten häntä auttaa.
Minna kertoo, että huijari esiintyi todella uskottavasti ja kuulosti ihmiseltä, joka on hädässä. Kun puhelu lisäksi tuli Kambodzasta, joka edelleenkin lukeutuu maailman vaarallisimpiin maihin, Jokinen halusi auttaa.

– Lähetin rahan Western Unionin kautta. Rahallinen menetykseni ei ollut mikään hirvittävä, kuitenkin sellainen, että se tuntuu. Suurempi on henkinen tuska, kun en voi ymmärtää, että tällaista tapahtuu. En ollut koskaan aikaisemmin kuullut puhelinhuijauksista.

Poliisi voimaton

Karjalaisen verkkolehden mukaan poliisi tutkii tapausta, mutta tutkimukset ovat vielä alkuvaiheessa. Poliisilla on kuitenkin tiedossa haltija puhelinnumerolle, josta puheluja on soiteltu. Lehden mukaan poliisi pitää todennäköisenä, että huijari ei edes ole Kambodzassa vaan Suomessa.
Suomen poliisi sanoo olevansa voimaton tällaisen ulkomailta suuntautuvan rikollisuuden edessä. Lähes ainut keino virkavallan mukaan on tiedon lisääminen.

Koska kyseessä on asianomistajarikos, jokaisen uhrin tulisi tehdä asiasta rikosilmoitus. Myös järjestöt tai seurakunnat voivat tehdä rikosilmoituksen silloin kun niiden nimeä on käytetty hyväksi rikollisessa toiminnassa.