Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

Piispanvaalin finalistit Helsingin kirjamessujen linjauksista: ”Jos nuorekkuutta haetaan, sitä saa kirkoltakin” – ”Surullista historian ymmärtämättömyyttä”

 

Juhani Holma ja Kaisamari Hintikka reagoisivat piispan virassa Helsingin kirjamessujen linjaukseen karsia kristillistä sisältöä messujen lavatarjonnasta. Kuva: Kirkon kuvapankki / Markku Pihlaja

Syksyn suurimmaksi kulttuuritapahtumaksi itseään tituleeraava Helsingin kirjamessut karsi kristillisen sisällön virallisesta ohjelmatarjonnastaan. Radio Dei kysyi Espoon piispanvaalin toisen kierroksen ehdokkaiden kannat uuteen linjaukseen.

Neljänä perättäisenä vuonna Helsingin Kirjamessujen ohjelmaan ovat kuuluneet piispojen tekemät kirjailijahaastattelut. Tänä vuonna piispoja ei kuitenkaan nähdä virallisessa ohjelmassa. Ohjelmasta on karsittu myös Vuoden kristillinen kirja -kilpailun voittajan julkaisu sekä kristillistä uskoa käsittelevien kirjojen lavahaastattelut. Seurakuntalainen.fi uutisoi kulttuuritapahtuman linjauksista lokakuun alussa.

Päätöksistä vastaa Helsingin Kirjamessujen uutena ohjelmajohtaja vuoden alussa aloittanut Ronja Salmi, 25. Salmi valittiin tehtävään tuomaan Helsingin messukeskukseen nuorekkuutta ja uusia näkökulmia, jotta etenkin nuoret aikuiset tulisivat Kirjamessuille.

Sansa neliöb. 1.-30.5.

Radio Dein Viikon debatti kysyi Espoon piispanvaalin toisen kierroksen ehdokkailta, jumalanpalveluselämän kouluttaja, pastori Juhani Holmalta ja Luterilaisen maailmanliiton apulaispääsihteeri Kaisamari Hintikalta, miten kirkon pitäisi tilanteeseen reagoida – vai tulisiko sen tyytyä siihen, että kirkkoa ei ehkä enää kaivata sinne missä kansa kokoontuu.

Juhani Holma:

”Kyllä kirkon täytyy tähän reagoida. Minusta tämä on suomalaisessa kulttuurissa aika huolestuttava ilmiö, jos tällainen ulosheittäminen pääsee tapahtumaan noin laajana, koskee noin monia kirjamessuilla aiemmin itsestään selvinä olevia asioita. Olen kokenut, että esimerkiksi piispojen hoitama haastattelu on ollut hyvä formaatti koko kirjamessujen laajuudessa.”

”Olen huolissani tämäntyyppisestä kehityksestä, jos se pääsee laajenemaan yhteiskunnassa. Pitäisi vakavasti keskustella seuraavia kirjamessuja kohti mennessä, että kirkolla on sinne sellainen profiili kuin tässä yhteiskunnassa muutenkin. Jos nuorekkuutta messuille haetaan, niin kyllä sitä saa kirkoltakin. Meillä on tarjota monenlaista nuorekasta ilmettä. Seurakunnissa ja järjestöissä tehdään todella hyvää työtä ja koko ajan etsitään huolella tietä, miten päästään nuorten ja nuorten aikuisten sydämiin.”

Kaisamari Hintikka:

”Nyt kun kirjamessujen johto on vaihtunut, niin mahdollisimman pian tämän jälkeen olisi hyvä käydä keskustelu perusteellisesti. Ei kaiveta syitä, mutta etsitään sitä, miten seuraavilla kirjamessuilla tämä tilanne voitaisiin korjata. Tässä on niin monta sellaista ohjelmaosasta, joissa kirkko on ollut keskeisessä roolissa ja nyt poistunut saman tien. Ei ihan mene läpi ajatus siitä, että muutetaan konseptia tai piispat eivät ole vastanneet kirjeenvaihtoon. Tosin jos on vähänkin perää siinä, että piispat eivät vastaa kirjeenvaihtoon, niin siinä on sitten haudattu sellainen asia, joka meidän kannattaisi kyllä miettiä tarkkaan kirkkona, että meidän läsnäolomme missään ei ole itsestäänselvyys. Se että reagoidaan ja ollaan käytettävissä silloin kun pitää olla ja mahdollisimman nopeasti, on äärimmäisen tärkeätä. Tässä on molemmin puolin jotain opittavaa.”

”Mielestäni se, että nimenomaan Kirjamessuilla kirkko ei ole läsnä, osoittaa kyllä aika surullista historian ymmärtämättömyyttä, koska ilman kirkkoa meidän Suomen kansamme ei olisi sellainen lukeva kansa kuin se on. Lukemisen opetus on kuulunut vuosisatojen ajan kirkolle ja luterilaisuuteen on kuulunut kyky lukea itse Raamattua ja viedä hengellistä sanomaa eteenpäin.”

”Jos ajatellaan, että uskonto tai kirkko ei kuulu nuorten elämään, niin kyllä se tarjoaa silloin aika kapean näkökulman nuoriin ihmisiin.”

Radio Dein Viikon debatti keskiviikkoisin kello 9. Uusintana lauantaisin kello 13.35.

Kuuntele Espoon piispanvaalin toiselle kierrokselle selvinneiden ehdokkaiden Kaisamari Hintikan ja Juhani Holman debatti kokonaisuudessaan:

 
Dei, herätys, artikkeliban 7.2.- (1/2)