Vuoden kristillinen kirja -kilpailulle ei ohjelma-aikaa Helsingin Kirjamessuilla – ensimmäistä kertaa

 

Kuva Helsingin kirjamessuilta 2017. Kuva: Messukeskus Helsinki

Helsingin Kirjamessuja on mainostettu syksyn suurimmaksi kulttuuritapahtumaksi. Jo pitkään messujen yhteydessä on julkistettu Vuoden kristillinen kirja. Ensimmäistä kertaa julkistamiselle ei löytynyt ohjelma-aikaa järjestäjien taholta

Helsingin Kirjamessut mainostaa verkkosivuillaan tapahtumaa vuoden suurimmaksi kulttuuritapahtumaksi. Messuja on uudistettu vuoden alusta Helsingin Kirjamessujen ohjelmajohtajaksi nimitetyn juontaja-kirjailija Ronja Salmen johdolla. Lavapaikat on nimetty uudelleen ja ohjelmapaikkoja on tarjottu uusille tahoille. Messujen graafinen ilme on niin ikään päivitetty. Kirjamessuilla on mukana yli 1000 esiintyjää. Ohjelmapisteitä on 15 ja erilaisia keskusteluja ja haastatteluja on tarjolla yleisölle yli 800. Viime vuonna Helsingin kirjamessuilla kävi yli 84 000 kirjallisuuden ystävää.

Ohjelmapisteiden joukkoon ei tänä vuonna mahtunut lainkaan Vuoden kristillinen kirja 2018 finalistien esittelyä eikä kilpailun voittajan julkistamista. Voittajan valitsee tänä vuonna Helsingin hiippakunnan piispa Teemu Laajasalo.

Kirkkorekry neliöb. 29.4.-12.5.

Kristillisyys erottamaton osa suomalaista kulttuuria

Kristilliset kustantajat ry:n hallituksen puheenjohtaja Merja Pitkänen kertoo, että ohjelmapaikkaa haettiin tavalliseen tapaan annetun aikataulun mukaisesti. Järjestäjiltä tuli vastaus, että lava-aikaa ei ole saatavissa.

– Kun saimme tiedon, ettei lava-aikaa ole saatavissa, olin yhteydessä ohjelmajohtaja Ronja Salmeen ja ehdotin tapaamista. Hän vastasi sähköpostitse, että ohjelma on täynnä. Tapaaminen ei onnistunut, Merja Pitkänen kertoo.

Pitkänen ihmettelee, ettei Vuoden kristillinen kirja -kilpailu ollut enää järjestäjille sellainen suomalaista elämänmenoa ja kirjankustantamista kuvaava kulttuuritapahtuma, joka olisi heidän mielestään ansainnut paikan messuilla.

– On mielestäni selvää, että kristillinen usko, kristillinen kirkko ja kristillinen kulttuuri ovat erottamaton osa suomalaista kulttuuria.

Pitkänen toivoo, että kristillisen uskon asemasta yhteiskunnassamme käytäisiin aktiivista keskustelua.

– Minusta on tärkeää nostaa esille sekä kristillinen traditio että se, miten kristillinen usko vaikuttaa uskovissa, eri kirkkojen jäsenissä ja heidän kauttaan yhteiskunnassa yleisesti vuonna 2018.

Palkintojenjakojen kiinnostavuutta punnittu ohjelman suunnittelussa

Helsingin Kirjamessujen ohjelmajohtaja Ronja Salmi pahoittelee, ettei Vuoden kristillinen kirja 2018 finalistien esittely ja palkinnonjako mahtunut messuohjelmaan.

– Helsingin Kirjamessuille tuli tänä vuonna yli 1 400 ohjelmaehdotusta. Niistä 800 päätyi messuohjelmaan. Valinta on jokaisen poisjääneen ohjelman kohdalla vaikea. Tänä vuonna ohjelmassa on annettu erityisesti tilaa uusille äänille ja nuorille kirjoittajille, Salmi kertoo.

Salmen mukaan ohjelman laadinnassa on myös mietitty sitä, kuinka paljon erilaisia palkintojenjakoja mahtuu ohjelmaan ja houkuttelevatko ne uusia kävijöitä messuille.

– Ohjelmat punnitaan joka vuosi erikseen ja niissä tarkastellaan kiinnostavuutta, mahdollista yleisöä, näkökulmaa, ajankohtaisuutta sekä lukuisia muita seikkoja, Salmi selventää.