Kristillisyydestä siivotut Helsingin Kirjamessut

 

Yksi syksyn merkittävimmistä kulttuuritapahtumista, Helsingin Kirjamessut, alkaa tämän viikon torstaina.  Uudistuneille messuille odotetaan kymmeniätuhansia kävijöitä. Viime vuonna messuvieraita oli noin 84 000.

Vuoden alussa Helsingin Kirjamessujen uudeksi ohjelmajohtajaksi nimitettiin nuori juontaja-kirjailija Ronja Salmi. Hänen johdollaan messuja on uudistettu isolla pensselillä. Messut ovat saaneet uuden raikkaan ilmeen. Lavapaikkoja on vähennetty ja ne on nimetty uudelleen. Ohjelmapaletin monia vakielementtejä on korvattu uusilla. Tavoitteena on kuulemma houkutella messuille uutta yleisöä.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

Aikaisempina vuosina messuohjelmassa on ollut useita kiinnostavia, kristillistä maailmankuvaa sivuavia tai sitä suoraan käsitteleviä haastatteluja ja muita ohjelmanumeroita virallisilla lavapaikoilla. Nyt on toisin. Messut tarjoavat monipuolista ohjelmaa, mutta kaikki kristillisyydeltä haiskahtava on siivottu pois lavapaikoilta (lukuun ottamatta kirjailija Pauliina Rauhalan haastattelua). Myös Vuoden kristillinen kirja -kilpailun finalistien haastattelu ja kilpailun voittajan julkistaminen haluttiin pois messuohjelmasta. Nyt kilpailun voittaja julkistetaan Piplian osastolla sunnuntaina 28.10.

Ronja Salmi perusteli vuoden kristillinen kirja -kilpailun hakemuksen hylkäämistä muun muassa sillä, että tänä vuonna on tarkemmin mietitty, kuinka paljon erilaisia kilpailuja mahtuu ohjelmaan ja ovatko ne ylipäätään yleisöä houkuttelevia tapahtumia (Seurakuntalaisen uutinen 4.10.).

Voi olla, että on uudistumisen ja itsetutkiskelun paikka myös kristillisillä kustantajilla. Ehkä Vuoden kristillinen kirja -kilpailua pitäisi vähän freesata ja miettiä myös muita keinoja kristillisen kirjan profiilin nostamiseen.

Viime vuosina kristilliset kustantajat ovat osallistuneet messuille varsin harvalukuisina. Siinä mielessä messujärjestäjää ymmärtää. Suurin osa kristillisistä kustantajista on vetäytynyt poteroihinsa pohtimaan, kuinka selätetään alan taloudelliset haasteet. Jos kristilliset kustantajat olisivat isona ryhmänä mukana, niin lavapaikkanäkyminenkin olisi perustellumpaa.

Tosin Kristilliset kustantajat ry:hyn kuuluva Lastenkeskus ja Kirjapaja on saanut messuilla hyvin virallista ohjelma-aikaa, mutta kirjoille, jotka eivät varsinaisesti edusta kristillistä kirjallisuutta vaan yleiskirjallisuutta.

Kirkko on kuitenkin ollut vuodesta toiseen näkyvästi messuilla mukana. Aikaisempina vuosina se on näkynyt myös piispojensa kautta, kun piispat ovat haastatelleet kiinnostavia henkilöitä. Tänä vuonna piispallista arvovaltaa ei messuille haluttu.

Kristillisyys ja kirkko kuuluvat oleellisena osana suomalaiseen kulttuuriin. Siksi tuntuu erikoiselta, että syksyn tärkeästä kulttuuritapahtumasta kristillisyys on haluttu niin huolella siivota pois. Messuilla on kuitenkin yli tuhat esiintyjää ja erilaisia keskusteluja ja haastatteluja on yli 800.  

Mutta, ehkä tässä onkin kyse tietämättömyydestä. Ehkä Salmi nuorena ihmisenä ei tiedä, kuinka laaja on kristillisen kirjan ja kulttuurin kannattajajoukko. Ehkä hänelle kristillisyys näyttäytyy pölyttyneenä ja vanhanaikaisena muinaiskulttuurina, joka ei ole tätä päivää. Jos näin on, se on kristityillä peiliin katsomisen ja uudistumisen paikka.

Kristikansa on kirjakansaa. Olkaamme näkyvämpiä! Ja ehkä palautetta messun ohjelmasta voi antaa ja esittää kainon toiveen kristillisen kulttuurin mukanaolosta messuilla tulevina vuosina.

Väärinkäsitysten välttämiseksi totean vielä, että messuilla on toki mukana osastollaan evankelis-luterilainen kirkko ja useita muita kristillisiä tahoja. Siinä mielessä kristillisyyttä ei ole siivottu messuilta.

*

Viimeinen kappale lisätty 24.10. klo 11.09.