Ihmisiä ja ilmiöitä: Pastori Matti Hernesaho: ”Jeesus ei ole teinipojille mikään vitsi” Hyvät: Arabien parissa lähetystyötä tekevä Aaron Ibrahim kertoo miten tehdä vaikutus muslimeihin: ”Elä niin kuin opetat”

Piispa Teemu Laajasalo: ”On uskonnonvapauden loukkaus, kun Raamatun siteeraamisesta joutuu syytetyksi”

 
Teemu Laajasalo

– Ajattelen vakavasti eri tavalla kuin Päivi Räsänen ja pidän hänen ajatuksiaan mielestäni väärinä, vahingollisina ja tietyin osin jopa syntinä ja häpeänä. Ajattelen kuitenkin, että hänen pitää ne ajatuksensa uskonnon vapauden nimissä saada sanoa, arvioi Helsingin piispa Teemu Laajasalo. Kuva: Kirkon kuvapankki / Markku Pihlaja

Piispa Teemu Laajasalo puolustaa voimakkaasti kansanedustaja Päivi Räsäsen oikeutta ilmaista uskonnollisia näkemyksiään julkisesti. ”Tämä on hyvin järkyttävä ja dramaattinen tilanne”, kommentoi Laajasalo tapaus Räsästä tänään Radio Deissä.

Helsingin hiippakunnan piispa Teemu Laajasalo asettui voimakkaasti puolustamaan kristillisdemokraattien kansanedustajan Päivi Räsäsen oikeutta ilmaista konservatiivisia uskonnollisia näkemyksiään Radio Dein ja Kotimaa-lehden toteuttamassa Piispan kyselytunti -lähetyksessä tänään keskiviikkona.

– Kun ihminen päätyy sanomisistaan ja Raamatun siteeraamisesta poliisikuulusteluun ja syytetyksi, niin se on minusta uskonnonvapauden loukkaus ehdottomasti, painotti piispa radiolähetyksessä.

KRS Krito 10.-23.6.

Valtakunnansyyttäjä on nostanut syytteen Räsästä vastaan kolmesta kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Räsästä syytetään muun muassa tämän Twitter- ja Instagram-tileillään sekä Facebook-sivullaan julkaisemistaan päivityksestä, joiden mukaan homoseksuaalisuus on häpeä ja synti.

– Mahdollisuus esittää näkökulmia, jotka ovat vallitsevan moraalin näkökulmasta häiritseviä, tieteen kannalta omituisia tai psykologisesti epäviisaita, ovat uskonnonvapauden piirissä. Tässä on kysymys vakavasta ennakkotapauksesta, arvioi Laajasalo Radio Deissä.

”Valtakunnansyyttäjän tiedotteessa näkyy ymmärtämättömyys uskonnollisen kielen erityispiirteistä.”

Helsingin piispan mielestä valtakunnansyyttäjä ei ole osannut tulkita ja arvioida uskonnollista kieltä.

– Kun uskonnollisessa kielessä jotakin sanotaan synniksi, niin tuntumani on, että sekä julkisessa keskustelussa että valtakunnansyyttäjän tiedotteessa näkyy ymmärtämättömyys uskonnollisen kielen erityispiirteistä.

Laajasalo korostaa ajattelevansa sukupuolivähemmistöihin liittyvistä kysymyksistä eri tavalla kuin Räsänen mutta pitää siitä huolimatta, ja erityisesti siksi tärkeänä puolustaa tämän sanan- ja uskononvapautta.

– Ihmisten arvo luovuttamaton ja siitä pitää pitää kiinni. Päivi Räsänen on vuosien ja vuosikymmenten aikana haastanut monessa kohdassa kirkkoa ja erityisesti piispoja. Moni voisi siitä näkökulmasta ajatella, että onpa hyvä, että häntä nyt suitsitaan, koska monet [kirkosta] eroamiset ovat hänen sanojensa seurauksena saattaneet syntyä.

– Ajattelen vakavasti eri tavalla kuin Päivi Räsänen ja pidän hänen ajatuksiaan mielestäni väärinä, vahingollisina ja tietyin osin jopa syntinä ja häpeänä. Ajattelen kuitenkin, että hänen pitää ne ajatuksensa uskonnon vapauden nimissä saada sanoa, totesi Laajasalo.

Piispan kyselytunnilla Laajasalolta kysyttiin, miksi kirkon piispat ovat olleen tapaus Räsäsen suhteen vaitonaisia. Hiljaisuutta on perusteltu muun muassa oikeusprosessin keskeneräisyydellä.

– Meidän kirkon näkökulmasta hänen ajatuksensa ovat häiritseviä. Hän ei voisi niillä ajatuksilla tulla vihityksi Helsingin hiippakunnan papiksi, mutta ekumeenisessa mielessä nämä ovat aika tavanomaisia ajatuksia. Jos menee katsomaan katolisen kirkon katekismusta, niin se on aika perustavaraa, mitä Päivi Räsänen sanoo. Siinä mielessä ymmärrän ihan hyvin, että tulee painetta, miksi piispat eivät puolusta tai kommentoi.

– Itse en ajattele niin, että tätä pitäisi kommentoida vasta siinä vaiheessa, kun tämä on mennyt maaliin.

Piispan kyselytunnilla piispa Teemu Laajasalolle kysymyksiä esittivät Helsingin Sanomien kaupunkitoimituksen esimies Lari Malmberg, Voima-lehden kustantaja ja toimittaja Tuomas Rantanen, Kotimaan päätoimittaja Mari Teinilä ja Radio Dein ohjelmajohtaja Kai Kortelainen.

Kuuntele Piispan kyselytunti [Radio Dei 12.5.2021]:

 

 
Dei, sävelmatka, artikkeliban 31.5.- (2/2)