Piispa Teemu Laajasalo ehdottaa suruliputusta koko Suomeen pitkäperjantaiksi

 

Kuva: Kirkon kuvapankki/Aarne Ormio

Koronapandemia alkoi noin vuosi sitten. Sairauteen on kuollut yli 800 suomalaista. Eri tavoin pandemiasta kärsineiden joukko on kuitenkin moninkertainen. Piispa Laajasalo ehdottaa suruliputusta, sillä yhteiselle suremiselle on tilausta.

Lähes päivälleen vuosi sitten Suomessa menehtyi ensimmäinen ihminen koronapandemian seurauksena. Vuoden aikana yli 800 suomalaista on kuollut koronaan. Kohtuuttomasti kärsineiden ihmisten joukko on moninkertainen. Rajoitusten vuoksi monet ihmiset ovat joutuneet jättämään rakkaimpiaan sairastamaan ja kuolemaan yksin. Välttämättömät taudilta suojautumisen toimet ovat pakottaneet monia ainutkertaisia surun hetkiä pieniksi. Ihmisillä ei ole ollut tavanomaisia mahdollisuuksia hyvästellä läheisiään tai viettää hautajaisia. Yhteiselle suremiselle ei ole ollut tilaa.

”Olen saanut vuoden aikana lukuisia yhteydenottoja koskien ihmisten surua, jolle ei ole ollut toivottua tilaa. Ihmisen suru moninkertaistuu, kun sen joutuu kohtaamaan ilman toisten tukea”, piispa Laajasalo kertoo. Myös monet ammattilaiset ovat olleet ahtaalla. ”Lääkäreiden, hoitajien ja pappien on täytynyt tehdä vaikeita päätöksiä rajoittaessaan omaisten mahdollisuuksia olla sairaiden ja kuolevien tukena tai osallistua hautajaisiin”, Laajasalo toteaa.

IK-opisto neliöb. 15.-28.7.

Rajoitustoimet ovat terveyden kannalta elintärkeitä. Koronapandemian aikana suomalaisten surun kokemiselle ei ole ollut mahdollisuuksia eikä sen jakamiselle paikkoja. Kuoleman lähestyessä ihmisten on täytynyt pohtia, ketä saa halata ja kenen kyyneleitä voi pyyhkiä. Hautajaisia suunnitellessaan ihmiset joutuvat nyt valitsemaan lähiomaisia tai arkunkantajia.

Piispa Teemu Laajasalo kutsuu kaikkia ihmisiä ja yhteisöjä osallistumaan suruliputukseen pitkäperjantaina 2. huhtikuuta 2021.

”Suruliputuksella muistamme heitä, jotka ovat menehtyneet koronaan meillä Suomessa tai muualla maailmassa ja heitä, jotka ovat koronan aikana menettäneet läheisensä pystymättä kunnolla hyvästelemään. Pitkäperjantai on kirkkovuodessa kärsimyksen, surun ja kuoleman päivä”, Laajasalo sanoo.

Piispa on pyytänyt Helsingin hiippakunnan seurakuntia osallistumaan suruliputukseen. Pitkäperjantaina 2.4.2021 klo 15 järjestetään Helsingin tuomiokirkossa Kristuksen kuolinhetken rukoushetki, jossa muistetaan myös koronaan kuolleita ja sen vuoksi kärsineitä. Rukoushetkeä voi seurata Helsingin tuomiokirkkoseurakunnan YouTube-kanavalta.