Ihmisiä ja ilmiöitä: Koronatartuna oli viedä äänen lisäksi koko Tom Bollströmin elämän – ”Koin olevani Jumalan kanssa kasvokkain” Elämäntaito: Vatikaanin uusi dokumentti listaa ihmisarvon “raskaat loukkaukset” – Ihmisellä on oikeus elämään, ei kuolemaan

Piispa Kaisamari Hintikka tapaa paavi Fransiscuksen Roomassa

 

Piispa Kaisamari Hintikka kirkolliskokouksessa marraskuussa 2019. Kuva: Aarne Ormio/Kirkon kuvapankki

Espoon piispa Kaisamari Hintikka, hiippakunnan asianhoitaja isä Marco Pasinato katolisesta kirkosta sekä Haminan piispa Sergei ortodoksisesta kirkosta seurueineen tapaavat paavi Franciscuksen 20.1.2023 Vatikaanissa.

Tapahtuma on osa kristittyjen ykseyden ekumeenista rukousviikkoa, jota vietetään vuosittain 18.−25.1. Maanantaina 16.1. alkavan matkan yhteydessä vietetään pyhän Henrikin muistopäivää 19.1.2023.

Joka tammikuu yksi Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispoista matkustaa kristittyjen ykseyden rukousviikon aikana Roomaan yhdessä katolisen kirkon edustajan sekä ortodoksisen kirkon piispan kanssa.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

Ohjelmaan kuuluvat ekumeeniset jumalanpalvelukset, Suomen Italian ja Vatikaanin suurlähettiläiden tapaamiset, tutustuminen katolisen kirkon toimintaan ja paavin yksityisvastaanotto.  Vierailu on perinne jo vuodesta 1985.

Tänä vuonna suomalaisten valtuuskunta on tavallista ekumeenisempi. Luterilaisten, katolilaisten ja ortodoksien lisäksi valtuuskuntaan kuuluu Suomen Ekumeenisen neuvoston pääsihteeri Mayvor Wärn-Rancken.

Paaville lahjaksi pala Itämerta

Piispa Kaisamari Hintikka vie paaville lahjaksi palan Itämerta. Lahjoitus tehdään Itämerta suojelevan John Nurmisen Säätiön kautta. Vierailun yhteydessä piispa luovuttaa Itämeressä hioutuneen kiven sekä kartalle merkityn symbolisen palan Itämerta.

John Nurminen Säätiön toimitusjohtaja Annamari Arrakoski-Engardt pitää tärkeänä, että meriluonnon suojelu ja luontokadon torjunta ovat nousseet kansainväliseen ja kirkolliseen keskusteluun:

”Tehtävämme on pelastaa Itämeri ja sen perintö tuleville sukupolville. Yhteistyö on avain siihen, että meret säilyvät elinvoimaisina myös tulevaisuudessa. Säätiö on juuri aloittanut kansainvälisen yhteistyön keskieurooppalaisten mertensuojelujärjestöjen kanssa. Merten hyvinvoinnilla on myös suora yhteys ilmastonmuutokseen hillitsemiseen.”

Sovinto luonnon kanssa

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon energia- ja ilmastostrategian tavoitteena on hiilineutraali kirkko vuoteen 2030 mennessä. Kirkko huomioi ympäristölle ja ilmastolle koituvat seuraukset oman toimintansa kehittämisessä. Kirkon ympäristödiplomi on seurakunnille väline ja työkalupakki kestävämmän toiminnan saavuttamiseen ja mittaamiseen. Suosituksena on, että kaikilla seurakunnilla on Kirkon ympäristödiplomi vuoteen 2025 mennessä.

“Sovinto luonnon kanssa edellyttää yksittäisiltä ihmisiltä ja yhteisöiltä, myös kirkolta, kohtuullisuutta ja nykyistä kestävämpää elämäntapaa”, toteaa piispa Kaisamari Hintikka.

Pyhän Henrikin muistopäivä

Torstaina 19.1. vietetään pyhän Henrikin muistopäivää. Pyhä Henrik oli keskiajalta periytyvän käsityksen mukaan Suomen ensimmäinen piispa ja marttyyri.

Piispa Kaisamari Hintikka saarnaa pyhän Henrikin päivän messussa, Santa Maria Sopra Minerva -basilikassa Vatikaanissa. Liturgina toimii isä Marco Pasinato. Messussa laulaa espoolainen lapsikuoro CandoMini. Kyseessä on vuonna 2013 perustettu lapsikuoro, joka toimii Espoon nuorisokuoro Candominon alaisuudessa.

Kirkon viestintä