Ihmisiä ja ilmiöitä: Onnellisuusprofessori Markku Ojanen: Iloa ja elinvoimaa ikävuosiin

Pyhän Henrikin säätiön kulttuuripalkinto 2023 ukrainalaiselle kuvataiteilija Maria Leonovalle

 

Pyhän Henrikin säätiön kulttuuripalkinto 2023 myönnettiin ukrainalaiselle kuvataiteilija Maria Leonovalle. Palkinnon jakoi Turun arkkihiippakunnan piispa Mari Leppänen Turun tuomiokirkon sakastissa pidetyssä tilaisuudessa. Kuva: Timo Jakonen

Pyhän Henrikin säätiö on myöntänyt kymmenennen kulttuuripalkinnon ukrainalaiselle kuvataiteilija Maria Leonovalle. Säätiön hallituksen puheenjohtaja Turun arkkihiippakunnan piispa Mari Leppänen luovutti palkinnon.

Pyhän Henrikin Säätiön kulttuuripalkinto 2023 on luovutettu tänään 16.1. pidetyssä tilaisuudessa.

Kulttuuripalkinnon saanut Maria Leonova on syntynyt vuonna 1986 Kiovassa. Venäjän hyökättyä Ukrainaan Leonova pakeni Puolan kautta Suomeen. Hän on asunut ja työskennellyt Nelimarkka-museon taiteilijaresidenssissä Alajärvellä.

IK-opisto Neliöb. 17.-30.6.

Palkintotyöryhmän perusteissa nostetaan seuraavia seikkoja:

Maria Leonova työskentelee grafiikan, piirustuksen, maalauksen ja installaation alueilla. Hän hallitsee monia tekniikoita, mm. paperikollaasin, digitaalisen grafiikan ja erilaisia lasille ja pleksilasille kehitettyjä kuvallisia tekniikoita. Leonova käyttää usein transparentteja ja erilaisissa prosesseissa häviäviä materiaaleja.

Vallitsevassa ja kaikkien turvallisuutta huojuttavassa maailmantilanteessa palkintotoimikunta katsoi, että ukrainalaiset ja Ukrainan asia kuuluu meille kaikille ja se ulottuu yli arkkihiippakunnallisten rajojen – se tavoittelee ihmisyyden ja inhimillisyyden rajoja yli maantieteen. Kiovasta sodan alta lähteneenä Maria Leonova ei ole poikkeusoloissa saanut itse valita sijoitustaan Suomessa, ja se onkin vaihtunut jo kahdesti, ja vaihtunee jälleen. Leonovan taide on kaikin tavoin ajassamme puhuttelevaa, vuorovaikutteista ja konkreettista ja hänen taiteensa tuo myös esiin ajankohtaisia asioita: lähtemisen kipeyden ja kodin kaipuun, epävarmuuden huomisesta.

Maria Leonovan tuotannosta järjestetään näyttely Turun tuomiokirkossa keväällä 2023.

Palkintotoimikuntaan ovat kuuluneet toiminnanjohtaja kirkkoherra Pasi Salminen (pj), toimitusjohtaja Liisa Ketomäki, kulttuuritoimittaja Elina Knuutila, kuvataiteilija Paavo Paunu ja kirkkomuusikko Anu Åberg.

Pyhän Henrikin säätiö

Turun arkkihiippakunnan tuomiokapituli perusti Pyhän Henrikin säätiön vuonna 1997 tukemaan aatteellisesti ja taloudellisesti ev.lut. kirkon tunnustuksen mukaista kristillisen sanoman levittämistä, lähimmäisenrakkauden toteuttamista sekä kristillisen kulttuuriperinteen vaalimista arkkihiippakunnan alueella. Säätiö toteuttaa tehtäväänsä myöntämällä taloudellista tukea kirkolliseen työhön ja toimintaan sekä jakamalla avustuksia ja apurahoja. Joka toinen vuosi säätiö jakaa kulttuuripalkinnon taiteen tai muun kulttuurielämän alueella tehdystä työstä.

Pyhän Henrikin säätiön kulttuuripalkinto

Vuonna 2002 säätiön hallitus perusti 5000 euron suuruisen kulttuuripalkinnon. Palkinto jaetaan joka toinen vuosi. Nyt on poikkeuksellisesti kolme vuotta edellisen palkinnon jakamisesta. Säätiön kulttuuripalkinnon tarkoituksena on antaa tunnustus taiteen tai muun kulttuurielämän alueella tehdystä työstä, joka on merkittävällä tavalla edistänyt kirkollisen kulttuuriperinnön vaalimista tai kehittänyt kirkollisen elämän ja kulttuurielämän vuorovaikutusta arkkihiippakunnassa.

 

Palkinnon ovat aikaisemmin saaneet jazzmuusikko Jukka Perko, kirjailija Juha Seppälä, Porin Teatterinuoret ry, arkkitehti Ulla Rahola, valokuvataiteilija Minna Havukainen sekä taidemaalari Paavo Paunu, kirjailija Tapio Koivukari, yhdistys Aurinkoinen tulevaisuus ja kirkkomuusikko, oopperalaulaja Nicholas Söderlund.