Piispa Hintikka: ”Jeesus näkee ne, joiden kohdalla muut kääntävät päänsä pois”

 

Espoon piispa Kaisamari Hintikka saarnasi kirkolliskokouksen avajaisissa 4. marraskuuta. Kuva: Kirkon kuvapankki / Markku Pihlaja

Kirkolliskokouksen nykyisen kokoonpanon viimeinen istuntoviikko käynnistyi maanantaiaamuna 4.11. avajaismessulla Turun tuomiokirkossa. Istunto Turun kristillisellä opistolla kestää perjantaihin 8.11.

Messussa saarnasi Matteuksen evankeliumin Kuninkaanpojan häistä kertovan luvun (22:1–14) pohjalta Espoon piispa Kaisamari Hintikka. Hän kertoi, että Martti Luther olisi mielellään jättänyt pois kyseisen ”kamalan evankeliumin” vertauksen, jonka saarnaamisesta tämä ei ollut pitänyt. Hintikka oli samoilla linjoilla evankeliumin haasteellisuuden suhteen, mutta muistutti, että ”meidän tehtävämme on ensisijaisesti miettiä, mitä se sanoo meille kolmannen vuosituhannen kristityille”.

Piispa Hintikka muistutti Jeesuksen opetuksen keskuksessa olevan Jumalan valtakunta ja hänen toimintansa keskipisteessä kärsivä, särkynyt, sairas, syrjään sysätty ihminen.

Karkku, neliöb 1/2: 20.11.-5.12. MJa

”Jeesus näkee ne, joiden kohdalla muut kääntävät päänsä pois, kuulee niitä, joiden ääni hukkuu yleiseen meteliin. Tämä Jeesus kutsuu meitä lukemaan tämän päivän vertausta myötätunnolla. Hän kutsuu huomaamaan tämän: Jumalan valtakunnan ovet avataan apposen auki: ja kaikki, aivan kaikki ovat kutsulistalla: rikkaat ja köyhät, valtaapitävät ja kadun kulkijat, hyvät ja pahat. Jumala, rakastava ja kaikkivaltias, haluaa hyvää.”

”Jos Jumala kutsuu valtakuntansa juhlaan aivan kaikki, silloin meidänkin on syytä olettaa, että jokainen on kutsuttu – ja huolehtia siitä, että jokainen tuntee olevansa yhtä arvokas, tervetullut, kaivattu”, piispa Hintikka sanoi.

Hän viittasi myös kirkolliskokouksen edustajien ristiriitaisiin ja toisistaan vaihteleviin näkemyksiin siitä, miten kristittyinä ja kirkkona pitäisi elää Kristuksen kutsua todeksi.

”Meidän tehtävämme ei ole määritellä, kuka meistä elää uskoaan todeksi oikealla tavalla, kuka lähtee juhlista, ja kuka jää. Se on vain ja ainoastaan Jumalan tehtävä.”

”Kristus, joka on meidät kutsunut, on myös lunastanut meidät kaikki, ja siksi me elämme yhteydessä keskenämme – ei siksi, että se olisi oma valintamme, vaan koska se on Jumalan tahto. Meidän tehtävämme on elää tätä yhteyttä todeksi niin, että juhlavaatteinamme ovat sovinto, ilo ja rakkaus, sillä Jumalan valtakunta, joka on lähellä, on jo nyt meidän keskellämme.”

Kirkolliskokouksen täysistunnot videostriimataan. Twitterissä kokousta voi seurata tunnisteella #kirkolliskokous.

Kirkon viestintä