Piispa Häkkinen saarnaa Roomassa

 

Seppo Häkkinen. Kuva: Kirkon tiedotuskeskus

Mikkelin piispa Seppo Häkkinen osallistuu vuosittain järjestettävään Pyhän Henrikin juhlaan ja ekumeeniseen messuun Roomassa 19. tammikuuta 2012.

Häkkinen saarnaa Santa Maria sopra Minervan basilikassa ja pitää tervehdyspuheen paavi Benedictus XVI:n tapaamisessa Vatikaanissa.

Mukana delegaatiossa ovat luterilaisesta kirkosta kirkkoneuvos Kimmo Kääriäinen ja kappalainen Antti Kruus ja katolisesta kirkosta Suomessa piispa Teemu Sippo SCJ ja yleisvikaari Raimo Goyarrola. Mukana on myös kouvolalainen Sonus-kuoro, kertoo Kirkon tiedotuskeskus.

Pyhän Henrikin muistopäivän ekumeenista messua on vietetty säännöllisesti Santa Maria sopra Minervan basilikassa vuodesta 1985 alkaen. Messulla on pitkä historiallinen tausta, joka liittyy monella tapaa Suomen suhteisiin sekä Italiaan että Vatikaaniin. Vuodesta 1985 alkaen messu on vietetty joka vuosi vuoroin luterilaisena tai katolisena messuna. Pyhän Henrikin päivä on samaan aikaan kristittyjen ykseyden ekumeenisen rukousviikon kanssa.

Henrik oli Suomen ensimmäinen piispa ja marttyyri. Hänet surmattiin perimätiedon mukaan vuonna 1156. Piispa Henrik haudattiin Nousiaisiin, josta tuli Suomen kirkollisen elämän keskus. Myöhemmin hänen luunsa siirrettiin Turun tuomiokirkkoon. Tästä siirtopäivästä tuli Henrikin muistopäivä, jota vietetään 18.6. Toista Henrikin muistopäivää (19.1.) vietetään Henrikin surmaamisen muistoksi. Romantiikan ajan näkemyksen mukaan jokaisella kansakunnalla tuli olla oma kansallispyhimyksensä; Suomella se oli Pyhä Henrik. Katolinen kirkko kunnioittaa nykyäänkin piispa Henrikiä Suomen taivaallisena esirukoilijana.