Pienimmän lantin liike tekee työtä naisten hyväksi

 

PLY:n logo

Suomessa PLY on maailman rukouspäivän tavoin osa 120-vuotiaan Suomen NNKY-liiton toimintaa.

Fellowship of the Least Coin eli Pienimmän lantin yhteisö (PLY) on maailmanlaajuinen ekumeeninen naisten rukousliike rauhan, oikeudenmukaisuuden ja sovituksen puolesta. Yhteisön perusti vuonna 1956 intialainen tri Shanti Solomon (s. 10.6.1920).  Hänen perustamansa liike täyttää nyt 60 vuotta ja on levinnyt 80 maahan, myös Suomeen.

Syyskuussa 1956 hän oli seitsemän, eri maista tulleen naisen missiotiimissä, joka kiersi Aasiassa toisen maailmansodan jälkeen. Kun Solomonilta evättiin matkan aikana viisumi Koreaan, koska Korealla ei ollut diplomaattisuhteita Intiaan, hän meni Filippiineille odottamaan muuta seuruetta.

IK-opisto Neliöb. 20.5.-2.6.

Siellä hän pohti kokemuksiaan sodan runtelemissa Aasian maissa sekä niitä kansallisia ja taloudellisia muureja, jotka erottivat eri maiden naiset toisistaan. Tiimin palattua Koreasta hän kertoi toisille, että rukous voi ylittää kansalliset rajat.

Suomessa viisisenttinen

Liikkeen toimintaidea on yksinkertainen: kukin jäsen tallettaa oman maansa ”pienimmän lantin” – suomalaiset siis viisisenttisen – joka kerran rukoillessaan rauhan, oikeudenmukaisuuden ja sovituksen puolesta. Kerran vuodessa nämä lantit kootaan ja ohjataan yhteisön tilille.

Näin kertyneillä varoilla tuetaan naisten hankkeita eri puolilla maailmaa.

Kansainvälisen PLY:n puheenjohtaja on pastori Yamina Apolinaris, joka on American Baptist Home Mission Societies -yhdistyksen toiminnanjohtaja. Varapuheenjohtaja on pastori, tri Asinate Samate eteläisellä Tyynellämerellä sijaitsevasta Tongan saaristovaltiosta.

 

Aiheet