”Luther ja Rosenius pitivät minua pinnalla elämän koettelevina vuosina”

 

– Kristillisten kustantajien tarkoitus on pitää esillä kristillistä kirjaa ja muistuttaa sen
olemassaolosta niin kristittyjä ja seurakuntia kuin kirjakauppojakin, linjaa Kristilliset kustantajat ry:n puheenjohtaja Juha Vähäsarja. Kuva: Taneli Törölä

Juha Vähäsarja kokee tehtäväkseen rohkaista kristittyjä luottamaan Jumalan armoon Kristuksessa.

– Olen espoolainen yhden fysioterapeutti-vaimon mies ja viiden jo aikuisen pojan isä, esittelee itsensä Juha Vähäsarja, Kristilliset kustantajat ry:n uusi puheenjohtaja.
Koulutukseltaan Vähäsarja on kirkon nuorisotyönohjaaja, pappi ja työnohjaaja.  Työkseen hän toimii Suomen Raamattuopiston rehtorina ja Perussanoma Oy:n toimitusjohtajana. Kirjoittavana miehenä hän on myös Suomen Tietokirjailijoiden jäsen.

Rippikoulun jälkeen uskonasiat alkoivat kiinnostaa. Seurakunta imaisi mukaansa ja syntyi kutsumus hengelliseen tavoittavaan työhön.
– Lukion jälkeen pääsin opiskelemaan nuorisonohjaajaksi Suomen Raamattuopistolle ja toimin kolmisen vuotta Kanta-Espoon seurakunnassa nuorisonohjaajana.
– Sen jälkeen sain kutsun SLEY:n palvelukseen ja hyvin pian, vuonna 1985, kun YLE:n radiomonopoli murtui, aloin tehdä ja tuottaa päätyökseni kristillisiä radio-ohjelmia YLE:een ja kaupallisiin radioihin, Vähäsarja kertoo.

Par.Aviol. Neliöb.14.5.-9.6. MJa

Parhaimmillaan hän ja muu SLEY:n radiotiimi toimittivat paria kolmea ohjelmaa Ylen Aikaiseen, Gospelmakasiinia Ylen Ykköseen ja Radio Hapatusta 18 kaupalliseen radioon eri puolilla Suomea.
– Kaksitoista vuotta olin tässä työssä, kunnes SLEY-kirjat kutsui minut kustannusjohtajaksi ja sittemmin toimitusjohtajaksi. Radiotyön ohella opiskelin Helsingin Yliopiston teologisessa tiedekunnassa ja minut vihittiin papiksi 1992.
– Kustannusihmisen ja kirjailijan kutsumus syntyi ”vahingossa”, niin kuin tämän Valtakunnan työssä monesti tapahtuu. Se alkoi, kun kirjoitin ensimmäisen kirjan radio-ohjelmien kuulijoille, jotka soittivat ohjelmien johdosta.

Vähäsarja arvelee, että inhimillisesti ajateltuna kenties merkittävin elämäntehtävä on ollut päivittäin käytettävien hartauskirjojen kirjoittaminen. Niiden tekstit pyörivät myös Radio Dein aamuhartauksina.
Joka päivä -hartauskirjojen yhteenlaskettu painosmäärä on noin 50 000–60 000.
– Tavoittavan työn lisäksi koen tehtäväkseni rohkaista kirjojen välityksellä kristittyjä luottamaan Jumalan armoon Kristuksessa.
– Armon perusta ja ankkuri lepää Golgatan ristissä ja Herramme ylösnousemuksessa, ei meidän ihmisten sielunliikkeissä tai vaihtelevassa elämässä. Jumalan armollinen katse yltää alas asti ja anteeksiantamus on kiinnittynyt ristiin. Siksi armo kantaa kaikissa myrskyissä, niissäkin, joissa jo luulimme hukkuvamme.

Kirjoilla tämä kansa on valistettu
Kristilliset kustantajat ry:n toiminta on käytännössä keskittynyt kahteen tapahtumaan: Vuoden kristillinen kirja -kilpailuun ja Kristillisen kirjan pyhään.
– Hallituksessa on mielestäni todella hyvä tunnelma ja jos uskaltaisin, saattaisin käyttää jopa sanaa innostus. Hallituksen jäsenet näyttävät ymmärtävän kristillisen kirjan merkityksen, Vähäsarja sanoo tyytyväisenä.
Hänen mielestään kristillistä kirjaa on syytä nostaa esille entistä voimakkaammin.

– Kirja on hyvä evankeliumin väline eikä sen pidä antaa vaipua monien päiväperhomedioiden huumassa. Kirjoilla valistettiin tämä kansa niin luku- ja kirjoitustaidon kuin kristillisen uskonkin salaisuuksiin.
Vähäsarja itse on kristillisten kirjojen suurkuluttaja. Erityisesti häntä ovat aina kiinnostaneet herätysliikejohtajien elämäkerrat ja vanhat, hyvät hartauskirjat.

– Luther ja Rosenius pitivät minua pinnalla elämän koettelevina vuosina, silloin, kun kevyt ruoka ei enää auttanut.
– Jumalan sanan ja sanan mukaisen opetuksen voima on siinä, että yksi lause voi pitää meidät ”elossa”, kun kaikki muu on riisuttu.

Runokirja kirkasti armon
– Kristillinen kirja saa minut innostumaan, jos sanoma on kirkas ja hoitava. Jos evankeliumin ydin on keskuksessa. Jos se suo oivalluksia, ymmärtämistä ja uskon vahvistusta.
– Muoto voi olla monenlainen. Minulle armo alkoi kirkastua ahdistavan hengellisyyden paineessa runokirjan kautta. Joskus vähän on paljon, kun se on tarjolla oikeaan aikaan oikeassa paikassa.
Vähäsarjalle Raamattu on kirjoista tärkein. Hän kysyykin, antaisiko Raamatun moninaisuus osviittaa siihen, mistä kristillisessä kirjassa voi kirjoittaa ja mikä puhuttelee ihmistä.