Hanna-työ leviää nopeasti – joka kuukausi syntyy uusi ryhmä

 

Gospel-lattareiden ohjaaja Senni Rönkkö näyttää Hämeenkyrössä mallia, miten merenguen askeleet tanssitaan. Kuva: Liisa Heinänen.

– Jokainen meistä on kaunis. Ei ole yhtä oikeaa tyyliä tanssia. Jos ei mene ihan ohjeen mukaan, se on sitten soolo, sanoo gospel-lattariohjaaja Senni Rönkkö.

Gospel-lattareiden ohjaaja Senni Rönkkö lämmittää naisia Hämeenkyrön Koskilinnan salissa. Lisää pöytiä pitää siirtää sivuun, sillä sali täytyy tanssijoista. Latino-rytmit saavat hymyn huulille. Kaikki tanssittava musiikki on hengellistä, suurin osa espanjankielistä.

Gospel-lattari-ilta on Hämeenkyröön maaliskuussa perustetun Hanna-ryhmän tempaus. Viiden euron osallistumismaksu menee Hanna-työlle, jota illan aluksi esittelee Hämeenkyrön seurakunnan lähetyssihteeri Pirjo Järvinen. Hän kertoo, että kansainvälisen Hanna-rukousliikkeen ytimenä on rukouskalenteri, jossa on lyhyt rukous jokaiselle päivälle. Yli 50 000 rukoilijaa rukoilee sen eri puolilla maailmaa.

Dei Neliöb. 14.11.-4.12. MJa

Maailman naisia autetaan myös Naiset toivon lähteellä -radio-ohjelmien välityksellä, joita lähetetään 69 kielellä. Niissä puhutaan naisen arjesta, kuten terveydenhoidosta ja ihmissuhteista sekä hengellisestä elämästä.

Maaliskuussa alkuun

Hämeenkyrön Hanna-ryhmä syntyi maaliskuussa. Vuoden aikana uusia Hanna-ryhmiä on syntynyt myös Tampereen tuomiokirkkoseurakuntaan, Paimioon, Tuusulaan, Vampulaan ja Loimaalle.

­– Uusien piirien syntyminen on harvinaista tämän päivän lähetystyössä. Piirit tahtovat pikemminkin kuihtua väen ikääntyessä, sanoo Medialähetys Sanansaattajien eli Sansan Hanna-työn koordinaattori Anne Isokuortti.

Hämeenkyrössä neljä naista oli toisistaan tietämättä kiinnostunut Hanna-työstä.

­– Haaveilin kaksi vuotta, että saisimme tänne ryhmän. Olen osallistunut ihmiskauppaa vastustavaan Run for Freedom -juoksutapahtumaan. Haluan olla mukana lisäämässä tietoisuutta maailman naisten tilanteesta. Rukous on todellinen, realistinen vaihtoehto auttaa, sanoo Elina Yli-Perttala.

Minttu Ukkonen lisää, että Hanna-työssä yhdistyvät hienosti lähetystyö, naisten ja tyttöjen auttaminen sekä rikollisten ja tuhoavien ilmiöiden, kuten ihmiskaupan, vastustaminen.

Helppo ja halpa tapa auttaa

Suomessa on vuodesta 2010 syntynyt noin kerran kuussa yksi uusi Hanna-ryhmä. Kaikkiaan niitä on noin 90.

­– Hanna-työ on uudenlainen, globaali ja käytännönläheinen lähetystyön muoto. Se ei edellytä piiriä, aikaa, paikkaa tai rahaa. Kotona voi rukoilla yhtä hyvin. Jokainen rukous on tärkeä rakkaudenosoitus toisen hädän lieventämiseksi, Anne Isokuortti sanoo.

Hanna-työ on kiinnostanut Hämeenkyröläistä Pirkko Raipalaa jo vuosia.

­– Rukoustyö käsittämättömän vaikeissa oloissa elävien naisten auttamiseksi on tuntunut hienolta jutulta. Kristillisten radio-ohjelmien kuunteleminen voi olla suuri lohdutus, hän sanoo.

Albania ja Turkki kärjessä

Euroopan Hanna-työn koordinaattorin Eeva Vähäsarjan mukaan suomalaiset ovat Euroopan kärkeä Naiset toivon lähteellä -ohjelmien ja niihin liittyvän jälkityön tukemisessa. Hän kertoo, että Euroopassa Hanna-työ kasvaa voimakkaasti Albaniassa.

– Siellä monet kristityistä ovat niin sanottuja ensimmäisen polven kristittyjä. Hanna-tiimi kiertää eri puolilla  maata kertomassa seurakuntien naisten ryhmissä Hanna-työstä. Hannat tekevät myös vankilatyötä ja avustustyötä romaniväestön parissa. Radiossa tulee joka aamu Naiset Toivon lähteellä -ohjelma ja rukouskalenteriohjelma. Ohjelma kuuluu myös romaniväestön kielellä.

Toinen voimakkaan kasvun maa on Turkki. Kristittyjen asema ei ole helppo Turkissa. Silti suljetussa Hanna-työn Facebook-ryhmässä on siellä lähes 300 jäsentä.

– Monet Naiset toivon lähteellä -ohjelman kuulijoista kertovat, että eivät ole koskaan aikaisemmin kuulleet puhuttavan lasten kasvatuksesta tai parisuhdeasioista niin kuin näissä radio-ohjelmissa puhutaan.

Hanna-ryhmä etsii kohdetta

Hämeenkyrössä on ollut pitkään aktiivinen Sansan tukijoiden joukko. Seurakunnan nimikkokohde on kristillisen satelliittitelevision SAT-7:n farsinkieliset ohjelmat, mutta Hanna-työllä ei ole vielä omaa kohdetta.

Tanssi-illan naiset miettivät, minne gospel-lattareiden tuotto ohjataan. Keskusteluun nousee Kätketyt aarteet -työ, jossa prostituoiduille jaettavissa ohjelmissa entiset prostituoidut kertovat Kristuksen rakkaudesta. Se sopisi Hämeenkyrön naisille, joille ihmiskaupan vastustaminen on tärkeää.

Hanna-työ on TWR:n työtä, ja Suomessa Sansa on tehnyt sitä vuodesta 2000.

Liisa Heinänen

 
Sansa artikkeliban. 14.11.-31.12. MJa