Maa, joka unohti Jumalan – Miten Ruotsista tuli maailman maallistunein maa?

 
Kaupunki meren rannalla.

Ruotsi on yksi maailman maallistuneimpia maita. Aihetta tutkinut historioitsija Per Ewert väittää, että suurin syy siihen on maata pitkään hallinnut sosiaalidemokraattinen puolue. KUVA: ISTOCK

Ruotsin sosiaalidemokraatit ymmärsivät, että kirkon valtaaminen sisältä käsin olisi tehokkain keino sen vaientamiseksi, sanoo aiheesta väitellyt historioitsija Per Ewert.

Maa, joka unohti Jumalan: kuinka Ruotsista tuli 1900-luvulla maailman maallistunein maa. Näin kuuluu vapaasti suomennettuna ruotsalaisen historioitsijan Per Ewertin teos. Hänen väitöskirjaansa pohjaavan teoksen mukaan kehityskulusta on vahvasti vastuussa Ruotsin sosiaalidemokraattinen puolue. Tämä puolue oli yhtäjaksoisesti vallassa 44 vuoden ajan vuosina 1933-1976 ja toimi aktiivisesti kirkon vaikutusvallan vähentämiseksi Ruotsissa.

Sata vuotta sitten ruotsalaisessa yhteiskunnassa koettiin painetta irtautua kaikesta, mikä koettiin vanhentuneena, Ewert kertoo. Tähän lukeutui valtionkirkko ja sen perinteet. Kirkko nähtiin esteenä edistykselle.

IK-opisto neliöb. 15.-28.7.

Sosiaalidemokraatit ymmärsivät kuitenkin pian, että kirkon valtaaminen sisältä käsin olisi tehokkain keino sen vaientamiseksi, Ewert selittää. Näin kirkko joutui valtion talutusnuoraan, ja samalla siitä tehtiin vaaraton. Muutosvoima oli ällistyttävän tehokas: Ruotsi on muuttunut sadassa vuodessa luterilaisesta yhtenäiskulttuurista maailman maallistuneemmaksi ja individualistisimmaksi maaksi.

***

Lue Per Ewertin koko haastattelu sosiaalidemokratian vaikutuksista Ruotsiin Uuden Tien verkkolehdessä.

 
artikkelibanneri Uusi Tie