Pauli Mahlamäki on esittänyt Markuksen evankeliumin yli tuhat kertaa

 

Tornion Kaupunginteatterin esityksestä on myös englanninkielinen versio, jota Pauli Mahlamäki on näytellyt Kanadassa ja Yhdysvalloissa. Kuva: Tornion Kaupunginteatteri

Näyttelijä Pauli Mahlamäki on tulkinnut Markuksen evankeliumia yli 17 vuotta. Lauantaina 28.10. esitys nähdään Uskon yö –tapahtumassa Kurun kirkossa Ylöjärvellä.

Teatterikorkeakoulusta valmistunut Mahlamäki työskenteli vuodet 19952000 draamaopettajana Suomen Kirkon Sisälähetysseuran opistolla Pieksämäellä. Hän koulutti mm. diakoneiksi ja kirkon nuorisotyönohjaajiksi pätevöityviä.

– Kannustin opiskelijoita tekemään sellaista kirkkodraamaa, joka itseä innostaa ja kiinnostaa. Yksi ryhmä ilmoitti tahtovansa perehtyä Markuksen evankeliumiin. Olin ilahtunut aloitteellisuudesta ja päätin saman tien ottaa sen kurssin aiheeksi.

Oikeus Sanaan_SEKLkesäkeräys1kk_vuosisop

Mahlamäki opetteli syyslomallaan Raamatun tekstistä muutaman episodin ja esitti ne tuntien alkaessa ryhmälleen.

– Kävi lopulta niin, että oppilaat ryhtyivät ohjaajiksi ja pistivät minut näyttelijäksi. En hangoitellut vastaan, sillä työskentely vastasi kurssivaatimuksia. Ohjaajat olivat todella idearikkaita ja vaativia, joten näyttelijälläkin oli haastetta.

Kiertueversio elää yhä

Niinä aikoina Markuksen evankeliumi tunnettiin hyvin kulttuuripiireissä, sillä näyttelijä Kari Hakala esitti sitä menestyksekkäästi Tampereella. Kun hän jäi sairauslomalle, kukaan ei jatkanut tekstin parissa.

Tornion Kaupunginteatterin näyttelijäksi siirryttyään Pauli Mahlamäki tarttui uudestaan Markuksen evankeliumiin.

– Kysyin Pieksämäen aikaisilta ohjaajiltani, kiinnostaisiko heitä tehdä siitä ensi-ilta Tornioon.

Vuosituhannen vaihtuessa se toteutui.

– 60-paikkainen teatterimme osoittautui heti esityssarjan aluksi liian pieneksi. Niin päätimme ryhtyä muokkaamaan Markuksen evankeliumista kiertueversiota.

Nyt se on nähty eri puolilla Suomea jo yli tuhat kertaa. Esityspaikkoina on ollut kouluja, seurakuntataloja ja teattereita – ja ainakin yli 500 kirkkoa.

Näyttelijälle 17 vuoden rupeama saman tekstin ääressä on ollut haastava, mutta antoisa:

– Olen pitänyt ohjenuoranani teatterikorkeakouluaikaisen opettajani luonnehdintaa siitä, että näyttelijän tärkein ominaisuus on luotettavuus. Tällä periaatteella – luotettavasti – olen halunnut viedä läpi jokaisen esityksen.

Pauli Mahlamäen mielestä Markuksen evankeliumi pakottaa ihmisen hiljentymään.

– Markus tahtoo rohkaista ihmisiä uskomaan Jeesuksen voimaan, joka pelastaa heidät. Samalla täytyy muistaa, että kristityn pitää olla valmis kärsimään Jeesuksen tavoin. Uusi elämä Jeesuksen seuraajana ei ole helppoa.

 

 

Aiheet