Ihmisiä ja ilmiöitä: Onnellisuusprofessori Markku Ojanen: Iloa ja elinvoimaa ikävuosiin

Patriarkka Kirill: Ukrainan konflikti johtuu lännen vihollisuudesta Venäjää kohtaan

 

Moskovan patriarkka Kirill toistaa presidentti Putinin näkemystä sodasta. Kuva: Alexei Nikolsky / Kremlin.ru

Moskovan patriarkka Kirillin mukaan Ukrainan kriisin syyt löytyvät läntisen maailman pahantahtoisuudesta Venäjää kohtaan. Kirillin mukaan ”russofobia leviää läntisessä maailmassa ennennäkemättömällä vauhdilla.”

Venäjän ortodoksikirkon johtaja, Moskovan patriarkka Kirill kommentoi Ukrainan tilannetta 10. maaliskuuta vastauksessaan Kirkkojen Maailmanneuvoston pääsihteeri Ioan Saucalle. Sauca, joka on itsekin ortodoksipappi, lähetti 2. maaliskuuta kirjeen Kirillille, jossa hän pyysi tätä toimimaan sodan lopettamiseksi.

Kirill toistaa vastauksessaan Vladimir Putinin ja Venäjän hallinnon näkemystä konfliktista. Kirillin mukaan Venäjän ja Ukrainan kansat eivät ole sodan aloittajia, vaan konfliktin alkuperä on lännen ja Venäjän suhteissa.

SRO neliöb. 10-16.6.

”1990-luvulla Venäjälle luvattiin, että sen turvallisuutta ja arvoa kunnioitettaisiin. Kuitenkin ajan kuluessa ne voimat, jotka pitävät Venäjää vihollisinaan, tulivat lähelle sen rajoja. Vuosi vuodelta, kuukausi kuukaudelta, NATO:n jäsenvaltiot ovat rakentaneet sotilaallista läsnäoloaan, välittämättä Venäjän huolesta, että näitä aseita saatetaan jonain päivänä käyttää sitä vastaan”, Kirill kirjoittaa.

Hänen mukaansa lännen poliittisten voimien päämääränä on eristää Venäjä. Ne eivät aikoneet tehdä sitä itse taistelemalla, vaan käyttämällä muita keinoja: ajamalla veljelliset Ukrainan ja Venäjän kansat toistensa vihollisiksi.

”Ne eivät säästäneet vaivaa eivätkä rahaa täyttääkseen Ukrainan aseilla ja sotilaskoulutuksella. Aseet eivät kuitenkaan ole kauhein asia, vaan yritys uudelleen kouluttaa, tehdä ukrainalaisista ja Ukrainassa asuvista venäläisistä henkisesti Venäjän vihollisia.”

”Russofobia leviää ennennäkemättömällä vauhdilla”

Kirillin mukaan konfliktista on tullut osa laajempaa geopoliittista strategiaa, joka on suunnattu ensisijaisesti Venäjän heikentämiseen.

”Ja nyt läntiset johtajat asettavat sellaisia taloudellisia sanktioita Venäjää kohtaan, jotka ovat haitallisia kaikille. He tekevät aikomuksensa räikeän ilmeisiksi. He tuovat kärsimystä, ei ainoastaan Venäjän poliittisille ja sotilaallisille johtajille, vaan erityisesti Venäjän kansalle. Russofobia leviää läntisessä maailmassa ennennäkemättömällä vauhdilla.”

Kirjeensä lopuksi Kirill sanoo rukoilevansa lakkaamatta, että Jumala auttaisi rakentamaan kestävän ja oikeudenmukaisuuteen perustuvan rauhan mahdollisimman pian. Hän myös pyytää ”veljiämme Kristuksessa” rukoilemaan Venäjän ortodoksikirkon puolesta.

Lue Uuden Tien artikkelista, miten tutkija näkee Kirillin vastauksen.

Arkkipiispa Leo: Sodalle ei ole mitään oikeutusta

Aiemmin, 6. maaliskuuta Kirill piti puheen, jossa hän puhui arvomaailmojen taistelusta. Hän arvosteli kovasanaisesti Pride-kulkueita ja sanoi Donbassin väestön kärsivän ortodoksisen uskonsa vuoksi. Puhetta on yleisesti pidetty kannanottona Putinin sodan puolesta.

Helsingin ja koko Suomen ortodoksisen kirkon arkkipiispa Leo kertoi kirkon tiedotteessa olevansa pettynyt nähdessään, että Kirill ei vieläkään tuomitse sotaa, vaan myötäilee Putinin näkemyksiä. Leon mukaan Kirillin puhe on myös tuomittu kansainvälisessä ortodoksien keskustelussa jyrkästi.

– Toistan vielä piispainkokouksemme vakaan kannan nyt käynnissä olevaan sotaan: sille ei ole mitään oikeutusta. Vetoamme Venäjän ortodoksiseen kirkkoon, jotta se muistaisi oman tehtävänsä ja ryhtyisi toimimaan aktiivisesti rauhan edistämiseksi, arkkipiispa Leo sanoi.

 
artikkelibanneri Uusi Tie