Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

Pappisvirasta erotettu Kai Sadinmaa erosi kirkon jäsenyydestä

 

Kai Sadinmaa kertoi maanantaina Facebook-päivityksessään päätyneensä pitkän pohdinnan jälkeen eroamaan evankelis-luterilaisesta kirkosta. Helsingin hiippakunnan tuomiokapituli erotti Sadinmaan yksimielisesti pappisvirasta elokuussa.

”Minulle on hoettu vuosikaudet, kuinka kirkkoa voi uudistaa vain sisältäpäin. Se ei ole totta, koska ongelmat ovat syöpyneet kirkon rakenteisiin ja käytäntöihin. Jos joku oikeasti pyrkii uudistamaan ja haastamaan aikansa eläneet rakenteet, hän löytää itsensä ulossuljettuna, demonisoituna, erotettuna”, Kai Sadinmaa tilittää Facebook-päivityksessään, jossa hän kertoo päätöksestään jättää evankelis-luterilainen kirkko.

Sadinmaan mukaan kirkko voi uudistua ainostaan pakon edessä, kun jäsenet lähtevät ja rahat loppuvat.

Dei  Eurovaalit neliöb. 7.5.-3.6.

”Kirkko on vielä liian rikas. Se mahdollistaa ajan peluun, pään työntämisen pensaaseen, konsulttivetoiset kehittämispäivät, turhanpäiväiset ja kalliit jäsentukikampanjat, loputtomat hankkeet ja projektit.”

Sadinmaa syyttää kirkkoa autoritaarisuudesta ja suuntaa kritiikkinsä terävimmän kärjen kohti piispakuntaa.

”Piispat eivät halua ymmärtää, että emme elä enää patriarkaalisessa yhtenäiskulttuurissa, vaan yrittävät pitää kynsin hampain kiinni kirkon suuruuden ajoista ja nykyaikaan täysin sopimattomasta autoritaarishallinnollisesta kirkosta ja esivalta-piispuudesta”, Sadinmaa arvostelee.

Jos piispainstituutio olisi vahva, sen ei olisi tarvinnut lyödä kärpästä lekalla.

Sadinmaan mielestä piispojen kovat toimet, kuten virasta erottaminen, ovat merkki piispuuden sisäisestä heikkoudesta.

”Jos piispainstituutio olisi vahva, sen ei olisi tarvinnut lyödä kärpästä lekalla. Erottaminen oli myös osoitus piispallisen vallan valikoivuudesta ja mielivaltaisuudesta.”

Helsingin hiippakunnan tuomiokapituli määräsi elokuussa Kai Sadinmaan menettämään pappisvirkansa. Virasta erottamisen taustalla on Sadinmaan kirkon tunnustuksen vastaiset julkilausumat. Sadinmaalle tarjottiin mahdollisuutta vetää lausumansa takaisin ja siten osoittaa pysyvänsä kirkon tunnustuksessa. Sitä Sadinmaa ei kuitenkaan tehnyt.