Paluu juurille innostaa Elina Vettenrantaa

 

– Olen ensimmäiseltä ammatiltani pukusuunnittelija. Ompelu on edelleen rakas harrastus ja valmistan itse monet vaatteni ja keikka-asuni, Elina Vettenranta kertoo. Kuva: Karri Perälä

Vivamon loma-ja kurssikeskuksen johtajana tammikuussa aloittava laulaja ja sosionomi Elina Vettenranta on ottanut elämässään rohkeasti uusia askelia. Murrosvaiheissa liikkeelle lähteminen on hänelle toimiva resepti.

Vuoden 2006 tangokunigattarena julkisuuteeen noussut laulaja Elina Vettenranta on enemmän kuin innoissaan. Elämässä puhaltavat jälleen muutoksen tuulet.Työn alla on muutto Kemistä Lohjalle. Mieluinen työpaikka Toivola-Luotolan Setlementtiyhdistyksen projektipäällikkönä vaihtuu tammikuussa Kansan Raamattuseuran leipiin, kun Vettenranta aloittaa Vivamon loma-ja kurssikeskuksen johtajana.– Kyllä tämä on paluu juurille. Minulla on niin paljon hyviä muistoja Vivamosta aivan varhaislapsuudesta lähtien. Leikimme siskojeni ja tuttujen lasten kanssa lähimetsissä ja hypimme heinäladossa. Kaikki ne  Uuden vuoden -leirit, oma rippikoulu ja kesät isosena, Raamattu konferenssit ja työntekijäpäivät…., hän kertaa.

Tanssikeikat uuvuttivat

Noina vuosina Vettenrannan vanhemmat Tapio ja Riitta Aaltonen, nykyisin Riitta Laakio  toimivat Kansan Raamattuseuran johdossa. Hengelliset juuret ja kytkökset liikkeeseen ovat vahvat.– Kyllä vanhempani kannustivat minua hakemaan tätä pestiä. He totesivat, että työ on juuri sulle sopiva. Tykkään koordinoida, emännöidä, juontaa, laulaa ja ideoida. Vivamossa on niin paljon tuttuja ihmisiäkin, hän iloitsee.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

Hengellinen työ oli ollut Vettenrannan rukouksissa pitkään. 2010-luvun taitteessa hän oli ajautunut elämässään umpikujaan ja masentunut. Menestys Tangomarkkinoilla toi paljon laulukeikkoja ja työmahdollisuuksia kevyen musiikin saralla. Juuri  sitä, mistä laulaja oli haaveillutkin.

Jatkuva tien päällä olo, matkustaminen, valvominen ja pikkutunneille venyneet laiva-ja ravintolakeikat kuitenkin uuvuttivat.

Se maailma ei tehnyt sielulleni hyvää

Vuonna 2011 Vettenranta päätti luopua tanssikeikoista. Keikkailu sai jatkua toisenlaisessa ympäristössä; konserttisaleissa, orkesterien solistina, seurakunnassa ja hengellisissä tilaisuuksissa. Päätös on osoittautunut hyväksi.– Päätökseni ei tarkoita, että paheksuisin kevyttä musiikkia tai ravintolamiljöötä, mutta siinä mittakaavassa ja elämäntilanteessa se oli minulle liikaa. Se maailma ei tehnyt sielulleni  hyvää. Toki siinäkin oli hetkensä.

Viihdemaailmassa Vettenranta kärsi myös siitä, että oli tiiviisti keikkailevana perheenäitinä paljon erossa lapsistaan, päihtyneiden ihmisten ympäröimänä. Lisäksi nuoruudenliitto rakoili. Joitakin vuosia myöhemmin  aviokriisi johti eroon.

Majataloillat ovat saavuttaneet suuren suosion

Murrosvaiheessa Vettenranta hakeutui terapiaan ja aloitti sosionomi-opinnot. Valmistumisen jälkeen työ avautui Kansan Raamattuseuran kaupunkityön koordinaattorina Tampereella.

Hämeestä Vettenranta muutti 2017 Kemiin, jossa hänen nykyinen puolisonsa, alttoviulisti Karri Perälä, toimii Meri-Lapin musiikkiopiston rehtorina.

Vettenrannan aikuistuneet lapset asuivat jo siinä vaiheessa jo omissa kodeissaan.

– Elämässäni oli tapahtunut niin paljon suuria muutoksia, että ensimmäisinä Kemin vuosina koin jonkinlaisen mini-burnoutin. Halusin kuitenkin lähteä liikkeelle ja luoda mielekkäät kuviot, hän kertaa.

Vettenranta aloitti Majataloillat yhteistyössä paikallisseurakunnan kanssa. Työ on kasvanut menestyksekkäästi ja levinnyt lähiseudulle.

– Kemissä aloitin myös laulutunnit uudelleen ja ikonimaalauksen, hän kertoo.

Lisää musiikkia

Vivamoon Vettenranta lupaa tuoda entistä  enemmän musiikkia. Hän uskoo myös, että oman masennuksen ja terapian läpikäymisestä sekä pian valmistuvista kognitiivisen lyhytterapian opinnoista on suuri hyöty uudessa pestissä. Omaan jaksamistaan Vettenranta osaa jo tarkailla. Haitallisten ajatusmallien ja stressin katkaisemisen avain piilee hänen mukaansa itsetuntemuksessa.

– Olen saanut eheytyä, kasvaa ja löytää itseni. Olen valmis ottamaan Vivamoon tulijat  lämpimästi vastaan, Elina Vettenranta summaa.