Elämäntaito: Lentokonemekaanikon hämmästyttävä ura: Mediatalon toimitusjohtaja Olavi Kumpulainen on nyt myös lähetyslentäjien puheenjohtaja

Pakistan yksi maailman pahimmista uskonnonvapauden rikkojista

 

Viime vuoden joulukuussa tapahtunut itsemurhaisku kirkkoon surmasi ainakin kymmenen ihmistä ja haavoitti kymmeniä.

Kiina, Eritrea, Iran, Myanmar, Pohjois-Korea, Pakistan, Sudan, Saudi-Arabia, Tadzikistan ja Turkmenistan ovat kymmenen maata, joissa Yhdysvaltain mukaan esiintyy systemaattista uskonnonvapauden rajoittamista.

Yhdysvaltojen ulkoministeri Mike Pompeo totesi lehdistötilaisuudessa, että uskonnonvapauden turvaaminen on elintärkeää rauhan, vakauden ja vaurauden kannalta.

Yksi syy siihen, että Pakistan lisättiin tämän vuoden kymmenen pahimman maan joukkoon on maan jumalanpilkkalainsäädäntö. Yhdysvaltain kansainvälinen uskonnonvapausasioiden lähettiläs selvensi asiaa lehdistötilaisuudessa: “puolet maailman vangeista, jotka kärsivät rangaistusta jumalanpilkasta, ovat pakistanilaisia. Yksi heistä, Asia Bibi, vapautettiin hiljattain. Hän odottaa korkeimman oikeuden jatkokuulemista. Pidämme tarkkaan silmällä, mitä Asia Bibille tapahtuu.”

Perheniemi neliöb. vkot 21-22. MJa

Aasiya Noreenin, Asia Bibinä paremmin tunnetun pakistanilaisen kristityn, kuolemantuomio jumalanpilkasta kumottiin viime lokakuussa.

Se, että Pakistan lisättiin uskonnonvapautta rikkovien maiden listalle voi merkitä mahdollisia sanktioita. Yhdysvallat kuitenkin todennäköisesti luopuisi sanktioista, sillä ne eivät palvele maan “kansallisia intressejä”.

Pakistanin ulkoministeriö kommentoi maan joutumista Yhdysvaltain listalle “yksipuoliseksi ja poliittisesti suuntautuneeksi toimeksi” ja lisäsi, että “Pakistan ei tarvitse muiden neuvoja siinä, kuinka se turvaa vähemmistöjensä oikeuksia. Pakistan on moniuskontoinen ja moniarvoinen yhteiskunta, jossa eri taustoista olevat ihmiset elävät yhdessä. Vähemmistöjen tasa-arvoinen kohtelu ja heidän ihmisoikeuksiensa turvaaminen on Pakistanin perustuslain tärkein periaate.”

Yhdysvaltalaiset senaattorit vaativat Pakistanin lisäämistä pahimpien maiden listalle viime vuoden lokakuussa. Erään pakistanilaisen journalistin mukaan maan lisääminen listalle olisi tehotonta, sillä kyseiselle listalle joutuminen ei motivoisi Pakistania tarkistamaan vähemmistöjen oikeuksien tilannetta.

Kolme maata, jotka eivät ole tämän vuoden listalla, mutta jotka lisättiin “erityiselle tarkkailulistalle” ovat Komorit, Venäjä ja Uzbekistan. Näiden maiden hallituksia syytetään joko osallistumisesta uskonnonvapauden rajoittamiseen tai uskonnonvapausrikkomusten sallimiseen. Uzbekistan oli kymmenen pahimman maan listalla vuodesta 2006 lähtien, mutta nyt tilanne on muuttunut. Maassa on tehty merkittäviä muutoksia; esimerkiksi terrorismin kitkeminen on keskeisessä asemassa kansalaisten elinolosuhteiden parantamisessa.

Tästä huolimatta hallitus ahdistelee uskonnollisia vähemmistöjä, kuten kristittyjä. Heitä pidätetään esim. uskonnollisen kirjallisuuden hallussapidosta, laittomien kokoontumisten järjestämisestä tai uskonnollisesta opetuksesta ilman tarvittavaa erityiskoulutusta.

Yhdysvallat on myös listannut yhdeksän järjestöä – Al-Nusran, Arabian niemimaan Al-Qaedan, Al-Qaedan, Al-Shabaabin, Boko Haramin, huthi-kapinalliset, ISIS-järjestön, ISIS-Khorasanin sekä Talebanin – tarkkailun alaisiksi yhteisöiksi. Yhdysvaltain uskonnonvapausasioiden lähettiläs pitää osaa näistä hallituksista riippumattomista järjestöistä törkeimpinä uskonnonvapauden loukkaajina.

Lähde

Tutustu lisää Pakistanin tilanteeseen.

 
Lahjoita A