Paavi pyysi anteeksi katolisten pedofiilipappien uhreilta

 

Paavi Benediktus XVI pyytää anteeksi uhreilta, joita on käytetty seksuaalisesti hyväksi katolisen kirkon pappien toimesta. Vatikaani aloittaa viralliset tutkimukset Irlannin katolisen kirkon pedofiiliskandaaleista.

”Väärinkäytöksiin syyllistyneet joutuvat vastaamaan synneistään ja rikollisista teoistaan Jumalan ja asianmukaisten tuomioistuinten edessä”, kirjoittaa paavi Vatikaanin julkaisemassa paimenkirjeessä, joka on paavin ensimmäinen kannanotto vuosikymmenien ajan piilossa pysyneeseen lasten seksuaaliseen hyväksikäyttöön katolisen kirkon sisällä. Ongelma on noussut julkisuuteen vasta viime vuosien aikana.

Tutkimukset ovat paljastaneet, että papit ovat hyväksikäyttäneet tuhansia lapsia seurakuntien tiloissa, sisäoppilaitoksissa ja orpokodeissa. Katolisilta papeilta edellytetään selibaattilupausta ennen papin virkaan siunaamista,

Dei, retroäijät, neliöb. 9.-15.7.

Paavi sanoo Irlannin piispojen ”epäonnistuneen johtajina” ja ”tehneen vakavia virheitä” käsitellessään lasten hyväksikäytöön liittyviä tapauksia kirkkonsa sisällä.

Pedofiiliskandaalit ovat järkyttäneet katolista kirkkoa Yhdysvalloissa, Saksassa, Itävallassa, Irlannissa  ja Sveitissä. Vatikaani on tähän saakka pidättäytynyt kommentoimasta tapauksia.