”Olemme varmoja, että Jeesus iloitsee triathlonista”

 

Tamperelainen triathlon-seura, Tri4C, on ehtinyt toimia jo kokonaisen vuoden. Tästä kevättalven harjoituskerrasta kantoi vetovastuun Terhi Ranta-Ojala (toinen oikealta). Kuva: Veli-Pekka Joki-Erkkilä

Kristillisellä arvopohjalla toimivaan Tri4C-seuraan saa huonokuntoinenkin tulla treenaamaan juoksua, pyöräilyä ja uintia. Yhteinen motto on: Kilpailkaa toistenne kunnioittamisessa.

Nyt eletään otollista vuodenaikaa triathlonistien näkökulmasta. Kelit ovat mitä parhaimmat juoksuun, pyöräilyyn ja uintiin Luojan luomassa luonnossa.

Viime vuonna perustetussa Tri4C:ssä avainhenkilöt valmistautuvat pitämään triathlonin alkeiskurssia elokuussa. Sille ovat tervetulleita kaikenkuntoiset ja -ikäiset ihmiset, jotka ovat kiinnostuneita omasta hyvinvoinnistaan, liikunnasta ja kristittyjen seurasta.

IK-opisto neliöb. 15.-28.7.

Triathlon-seuran perustivat viime vuonna Terhi Ranta-Ojala, Sami Westerholm ja Veli-Pekka Joki-Erkkilä.

– Tri4C:ssä kuka tahansa voi harjoitella triathlonia omalla tasolla, omin tavoittein ja rennossa seurassa. Alussa tarvitaan vain lenkkarit, uimalasit ja polkupyörä, joista mummomallinenkin käy, kertoo Veli-Pekka Joki-Erkkilä.

Triathlonin kilpailumatkat vaihtelevat supersprintistä (200-400 m:n uinti, 10 km:n pyöräily ja 2,5 km:n juoksu) puolimatkaan (1,9 km, 90 km, 21 km) ja aina täysmatkaan asti (3,8 km, 180 km, 42 km).

Seuran päävalmentaja Terhi Ranta-Ojala muistelee syttyneensä lajista jo pikkutyttönä katsellessaan isänsä kanssa Hawaijin kisoja. Sittemmin hän on saanut toistakymmentä triathlonin SM-mitalia eri ikäsarjoista. EM-kisoista on hopeaa ja pronssia.

Ammatiltaan Ranta-Ojala on opettaja, jolla on liikunnanohjaajan ja uimaopettajan pätevyydet.

Perustajakolmikon miehet toimivat triathlon-seurassa apuvalmentajina.

Puuteollisuuden esimiestehtävissä työskentelevällä Sami Westerholmilla urheilemisen aloittamisen motiivi liittyi vuonna 2015 laihduttamiseen ja kolesteroliarvojen alentamiseen. Hän asetti tavoitteekseen osallistumisen täysimittaiseen Ironman-kisaan ennen viisikymppisiään.

Lääkäri Veli-Pekka Joki-Erkkilä on harrastanut triathlonia vuodesta 2009 lähtien ja yltänyt parhaimmillaan ikäsarjansa SM-hopeaan.

Kaikille avoimeen, elokuussa käynnistyvään alkeiskurssiin sisältyy kuusi ohjattua treenikertaa, joilla käydään läpi vapaauinnin, juoksun ja pyöräilyn tekniikkaa, vaihtoja suoritystyypistä toiseen sekä harjoittelun teoreettisia perusteita.

Altaaseen pulahdetaan Tampereella Kalevan uintikeskuksessa.

Triathlon-harrastusta voi jatkaa Tri4C-porukan treeneissä ja osallistuen harjoittelua tukeville luennoille.

– Syksyllä on luvassa myös erillinen Training Camp -viikonloppu, kertoo Joki-Erkkilä.

Triathlon-seura on avoimesti kristillinen.

– Olemme varmoja, että Jeesus iloitsee triathlonista! Häneen – Kristukseen – viittaa C-kirjain seuramme nimessä: Christ. Numero 4 ääntyy englanniksi for eli Jeesuksen kunniaksi todellakin tahdomme urheilla.

Joki-Erkkilä muistuttaa, ettei elämä kuitenkaan ole pelkkää urheilua, opiskelua tai työtäkään.

– Suhde Jumalan kanssa antaa elämälle sisällön, jonka myötä kaikesta tekemisestä tulee entistä mielekkäämpää. Elämämme todellinen merkitys ulottuu urheilusaavutusten ulkopuolelle.