Nurmijärvellä pidettiin körttiseurat veden alla

 

Pastori Heikki Leppä, Jyrki Vaara, pastori Johan Wennerström ja Minna Viitala pitävät vedenalaiset körttiseurat Nurmijärven Sääksjärvessä. Puheet olivat tavallistakin lyhyempiä, muovitettuja mietteitä. Kuva: Jani Laukkanen/Vantaan seurakunnat.

Nurmijärven Sääksjärvellä pidettiin lauantaina 21.5. maailman ensimmäiset körttiseurat veden alla.

Neljä sukeltajaa pulahti järveen, sukelsi laiturilta muutaman kymmenen metrin päähän ja näytti toisilleen muutamien lauseiden mittaiset muovitetut seurapuheet. Teemana olivat virren sanat ”Syvihin vesihin”, mikä Sääksjärvellä tarkoitti noin kuuden metrin syvyyttä.

– Nämä olivat ylivoimaisesti parhaat seurapuheet veden alla, myhäili helsinkiläinen pastori Johan Wennerström pinnalle noustuaan.

Pipliaseura Neliöb. 8.-14.4.

Tapahtuman järjestäjä, Vantaan Tikkurilan seurakunnan pastori Heikki Leppä, totesi seurojen sujuneen, kuten seurat yleensä sujuvat eli pieniä kommelluksia oli matkassa. Yksi sukeltajista jäi ensin jälkeen ja lähti sitten seuraamaan köyttä väärään suuntaan. Mutta miksi seurat pidettiin veden alla?

– Sukeltaminen on ihmiselle vieras elementti, jossa kohtaa kaikenlaisia asioita maailmasta ja itsestä. Miksei veden alla voisi lähestyä myös Jumalaa, tuumi Leppä ja näytti toista itse kirjoittamistaan seurapuheista.

Puheessa luki ”Kaikkia ihmisiä koskevat suunnilleen samat elinpiirin rajat. Usein emme edes tiedosta näitä rajoja. Rajat tulevat konkreettiseksi silloin, kun niitä lähestytään, etsitään, hiukan jopa ylitetään. Rajallisuuteen suostuminen on ihmisen osa.”

Kirkasvetisessä lähdejärvessä pidetyt seurat olivat ekumeeniset, sillä yksi osallistujista oli järvenpääläinen ortodoksi Jyrki Vaara, joka jatkoi sukellusseuroista kotikirkkoonsa vigiliaan. Vaara on harrastanut sukeltamista vuodesta 2003 ja Sääksjärvi on hänelle tuttu paikka jo lapsuudesta.

Vaara luki veden alla katkelmia kauniista ortodoksisesta tekstistä luomakunnalle: ”Sinä toit minut tähän elämään kuin ihastuttavaan paratiisiin. Olemme nähneet lintujen laulusta soivat sinisen taivaan, olemme kuunnelleet metsän rauhoittavaa huminaa ja vesien suloista solinaa.”

Neljäs sukeltaja oli Minna Viitala, vantaalainen Espoon dyykkareiden ja Dyykkiremmi Vesipäiden jäsen. Hän kertoi jättäneensä väliin tarjolla olleen hylkysukelluksen, koska oli jo lupautunut osallistumaan seuroihin.

– Kävimme Heikin kanssa etukäteen sukeltamassa ja katsomassa paikat. Olen harrastanut sukellusta kahdeksan vuotta. Opetan musiikkiopistossa ja menen usein vasta iltapäivisin töihin, joten aamupulahduksille on aikaa. Yleensä tulee sukellettua syvemmissä paikoissa, mutta hauskaa tämä oli, Minna Viitala tuumi.

”Äänettömät ja syvälliset” sukellusseurat liittyivät Vantaan ensi kesän herättäjäjuhliin. Leppä on juhlien pääsihteeri ja innokas sukeltaja. Herättäjäjuhlat pidetään 8.-10.7. Vantaan Myyrmäessä. Ne ovat luterilaisen kirkon toiseksi suurimman herätysliikkeen herännäisyyden eli körttiläisyyden suurtapahtuma, jonne odotetaan 30000 – 40000 kävijää.