Ihmisiä ja ilmiöitä: Onnellisuusprofessori Markku Ojanen: Iloa ja elinvoimaa ikävuosiin

Nuorten parisuhdeviikonloppu saavutti jälleen jättisuosion

 

Nuoret hakevat parisuhdeleireiltä opetusta ja vertaistukea. KUVA: Wyatt Fisher/Flickr.com

Järjestäjien mukaan Kansalähetysopistolla pidetyn viikonlopun suosiota selittää pituus, laadukas ohjelma, hyvät puhujat, halpa hinta sekä harvinaislaatuisuus.

Kansanlähetysopistolla pidettiin viime viikonloppuna 5.–7.2. jo kolmatta kertaa nuorille suunnattu parisuhdeviikonloppu. Se oli jälleen ääriään myöten täynnä. Järjestäjäjoukkoon kuuluvat vaimot ja nuoret äidit Hanna Eklund ja Jenni Mäkäläinen näkevät suosioon moniakin syitä – eivätkä edes tiedä kaikkia. Riittävän lyhyt, laadukas ja nuorekas ohjelma, hyvät puhujat, halpa hinta sekä harvinaislaatuisuus ainakin vaikuttavat.

– Kun itse vielä seurusteli, ei juuri ollut tällaisia nuorille suunnattuja parisuhdeleirejä. Nuorella parilla on kynnys mennä viikon avioliittoleirille, Mäkäläinen huomauttaa.

SEKL neliöb. 13.-16.6.

Hänen ja Eklundin mielestä parisuhdeviikonloput antavat eväitä siihen, miten parisuhteen saa toimimaan arjessa ja tarjoavat vertaistukea, kun saa viettää aikaa toisten parien kanssa. Tapahtumaformaatti herättää kaihoa myös ei-uskovien keskuudessa, Eklund tietää.

Kansanlähetysopiston parisuhdeviikonloppuihin onkin aikaisemmin tullut muitakin kuin uskovia nuoria. Parien taustat ja lähtökohdat ovat ylipäätään hyvin erilaisia. Seurustelevia ja aviopareja oli tänä vuonna suurin piirtein saman verran. Lapsiperheet ovat myös yksi osallistujaryhmä.

– Vanhempiakin ihmisiä olisi tullut, mutta he peruivat tulonsa, kun huomasivat, että tapahtuma oli nuorille suunnattu, Eklund kertoo.

 

Kolme kohtaamista

Tänä vuonna viikonlopun teemana oli Kohtaamisia. Pareja haluttiin kannustaa kohtamaan itsensä, puoliso ja Jumala. Ohjelmassa luvattiin, että ”sinulla on mahdollisuus tutkia menneisyyttäsi, tavoitella yhdessä onnellisuutta ja jäädä ihmettelemään rakkauden alkuperää”. Jenni Mäkäläisen mukaan hengellinen näkökulma onkin se, mikä erottaa nämä viikonloput sekulaareista parisuhdetapahtumista.

– Pidämme esillä sitä, mitä Raamattu sanoo avioliitosta.

Opetuksissa ja kanavissa käsiteltiin muun muassa puolison huomioimista, menneisyyttä, turvallista kotia ja perhettä, seksuaalisuutta, naisen ja miehen rooleja sekä avioliiton tarkoitusta.

Eklundin ja Mäkäläisen mielestä sen tarkoitukseen liittyy ajatus siitä, että Jumala loi ihmisen mieheksi ja naiseksi ja yhteen. Parina olemme enemmän kuin yksi. Tämä voi näkyä esimerkiksi yhteisessä palvelutehtävässä Jumalan valtakunnan työssä.

– Kun molemmat tuovat siihen vahvuutensa ja lahjansa, se on paljon antoisampaa, Mäkäläinen pohtii.

Kolmen leirin aikana molemmat naiset ovat oppineet paljon ja ovat kiitollisia siitä, että saavat olla järjestämässä tapahtumaa.

– Pitää puhua asioista, puolisoa ei voi muuttaa ja on tärkeää viettää aikaa yhdessä, he muistelevat tärkeitä opetuksia.

 

 
artikkelibanneri Uusi Tie