Ihmisiä ja ilmiöitä: Koronatartuna oli viedä äänen lisäksi koko Tom Bollströmin elämän – ”Koin olevani Jumalan kanssa kasvokkain” Elämäntaito: Vatikaanin uusi dokumentti listaa ihmisarvon “raskaat loukkaukset” – Ihmisellä on oikeus elämään, ei kuolemaan

Nuorten luottamushenkilöiden määrä väheni valtakunnallisesti – Lopen nuorilla vahva panos

 

Seurakuntavaaleissa valituista luottamushenkilöistä alle 30-vuotiaita oli 6 prosenttia. Lopen seurakunnassa trendi oli toisenlainen, sillä peräti 26 prosenttia valtuustoon valituista oli alle 30-vuotiaita, kertoo Kirkon tiedotuskeskus.

Seurakuntavaaleissa valituista luottamushenkilöistä alle 30-vuotiaita oli 6 prosenttia. Kaikkien valittujen luottamushenkilöiden keski-ikä on 54,2 vuotta. Edellisissä vaaleissa alle 30-vuotiaita luottamushenkilöitä oli 8,7 prosenttia valituista ja keski-ikä 51,3.

Tulosta selittää osittain se, että vuoden 2010 seurakuntavaalikampanjan painopisteenä olivat nuoret. Äänioikeus ulotettiin tuolloin ensimmäistä kertaa 16 vuotta täyttäneisiin kirkon jäseniin.

Kalajoen Krist. opisto Neliöb. 8.-21.4.

Lopella joka neljäs luottamushenkilö on nuori

Seurakuntakohtaiset erot nuorten aikuisten vaalimenestyksessä olivat suuria. Parhaiten nuoria pääsi läpi hämäläisessä Lopen seurakunnassa, jossa peräti 26 prosenttia valtuustoon valituista oli alle 30-vuotiaita.

”Poliittiset järjestöt ovat olleet aktiivisia ja löytäneet kiinnostavia nuoria ehdokkaita. Lopella on totuttu luottamaan nuoriin vaikuttajiin ja heitä on paljon mukana sekä kunnan että seurakunnan päätöksenteossa”, sanoo kirkkoherra Tuomas Hynynen.

Yksi Lopen vaalien menestyjistä on Sami Lilja, 19. ”Yritän pitää seurakunnan päätöksenteossa nuorten puolta. Jo nuorisolaki velvoittaa arvioimaan päätösten vaikutukset lapsiin ja nuoriin. Nuori päättäjä on luonnollisesti lähempänä nuorten maailmaa,” Lilja sanoo.

Nuoret aikuiset kirkolle kriittinen ryhmä

”Hienoa, että niinkin moni nuori aktivoitui seurakuntavaaleissa ja sai luottamustehtävän seurakunnastaan. Monilla paikkakunnilla nuoret keräsivät reippaasti ääniä omille listoilleen. Harmillista, että nuorten luottamushenkilöiden määrä väheni vuoden 2010 vaaleihin nähden”, sanoo nuorten aikuisten vaikuttamisryhmä NAVIn sihteeri Saara Nykänen.

”Nuoret aikuiset ovat kirkolle kriittinen ryhmä. Seurakunnissa on nyt aidosti pysähdyttävä pohtimaan, miten heidän äänensä saadaan kuuluviin seurakunnan päätöksenteossa”, Nykänen toteaa.