Nuoret naispapit voivat työssään huonommin kuin saman ikäluokan miespapit

 

Kuvitus: Teemu Junkkaala, Kirkon kuvapankki

Väitöskirjatutkija Noora Palmin mukaan alle 36-vuotiaat naispapit kärsivät liiallisesta työn kuormittavuudesta enemmän kuin ikäisensä mieskollegat.

Nuoret miespapit voivat työssään hyvin, vaikkakin heillä esiintyy suhteellisen yleisesti lievää työuupumusta.

Enemmän työhyvinvointiin liittyviä haasteita on nuorten naispappien keskuudessa.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

Heillä työuupumuksen takana on liiallinen työn kuormittavuus.

Miehillä uupumusta aiheuttaa erilainen tekijä – se, ettei työ anna mahdollisuutta toteuttaa itseään.

Vuoden 2021 aineistossa nuorista naispapeista yli viidennes tunsi potevansa vakavaa työuupumusta, mutta ei yksikään nuori pappismies.

Työn imua eli tarmokkuutta sekä työlle omistautuneisuutta ja siihen uppoutumista koki samana vuonna 82 prosenttia nuorista miespapeista vähintään muutaman kerran viikossa. Nuorilla naispapeilla vastaava prosentti oli selvästi alempi, 54.

Vuonna 2022 nuorista miespapeista oli työhönsä melko tai erittäin tyytyväisiä 82 prosenttia, kun saman ikäluokan naisilla lukema oli 69.

Itä-Suomen yliopiston väitöskirjatutkija Noora Palmi esitteli tuloksia tammikuun viimeisenä päivänä pidetyssä tilaisuudessa Helsingissä, jossa myös julkistettiin tutkimusjulkaisu Opinnoista pappisuralle – Pappeuteen kasvu, haasteet ja muutokset.

Noora Palmi on yksi kolmesta tutkimusjulkaisun toimittajasta.

Aihe on kiinnostanut häntä teologian maisterina siksi, että nuorten aikuisten työhyvinvoinnissa on ilmennyt koko valtakunnankin mittakaavassa haasteita.

Tiedossa on ollut myös se, että työuupumuksen ja mielenterveyshaasteiden esiintyvyydessä on ilmennyt sukupuolisidonnaisia eroja.

Noora Palmi työskentelee väitöskirjatutkijana käytännöllisen teologian alalla. Kuva Itä-Suomen yliopiston verkkosivuilta