Norjalaisen puolueen johtaja suuttui Koraanin lukemisesta

 

Norjan Edistyspuolueen puheenjohtaja Siv Jensen on uhannut jättää Norjan kirkon. Syynä on norjalaisen papin aikeet laittaa oppilaat lukemaan Koraania koululaisjumalanpalveluksessa.

Protesti kohdistuu Oslolaisen Ellingerudsin seurakunnan pappiin Klara Vogiliin, joka päättikin lopulta lukea Koraania itse. Protestin myötä Vogil lupasi ainoastaan referoida Koraania, mutta tämä ei tyydyttänyt asiaa vastustavia.

Siv Jensen vaatii, että koraaninluku aikeista on luovuttava kokonaan. Jensen on myös osoittanut tyytymättömyytensä piispa Ole Christian Kvarmea kohtaan, joka ei riittävän selvästi sanonut ei Koraanin lukemiselle.

Kalajoen Krist. opisto Neliöb. 8.-21.4.

– Harkitsen vakavasti lähtemistä kirkosta. Tämä ei ole enää kirkko johon tunnen yhteenkuuluvuutta, kommentoi Jensen NRK:lle.

Vuonna 1973 perustettu puolue muistetaan takavuosilta niin sanotusta Mustafa-kirjeen tapauksesta. Vuonna 1987 puolueen silloinen puheenjohtaja Carl I. Hagen luki ääneen tiedotusvälineissä kirjeen, osoittaakseen maahanmuuttajien vaarallisuuden norjalaiselle yhteiskunnalle. Kirjeessä kerrottiin, kuinka muslimiryhmittymä tahtoisi muuttaa Norjan islamilaiseksi valtioksi ja kirkot muutettaisiin moskeijoiksi. Kirje osoittautui myöhemmin väärennökseksi, mutta siirtolaispolitiikasta tuli yksi puolueen kiinnostuksen kohteita.