Hursti: Joulun ajan avun tarve perheissä lisääntynyt

 

Pakkanen kiristää köyhän taloutta

Joulun apupakettiin toivotaan kylmänä talvena yhä enemmän ruoan lisäksi lämpimiä lastenvaatteita. Perheille lähetettävät vaatteet ovat uusia.

Suomen yksi tunnetuimmista avustusjärjestöistä, Veikko ja Lahja Hurstin laupeudentyö ry, järjestää jälleen jouluna köyhien joulujuhlan Helsingin kisahallissa.
Auttaminen ei rajoitu vain Helsinkiin: ennen joulua yhdistys on lähettänyt eri puolille maata avustuspaketteja perheille.

– Ruokatarvikkeita pyydetään paljon. Tietysti toivottaisiin myös rahaa tiukkaan talouteen, mutta sitä emme voi jakaa, Heikki Hursti sanoo.
Kylmä talvi on lisännyt myös lasten lämpimien vaatteiden tarvetta. Perheet lähettävät lasten kokotiedot ja yhdistyksessä katsotaan mitä varastosta voidaan antaa.

IK-opisto neliöb. 15.-28.7.

– Vaatteet ovat uusia. Niitä ovat lahjoittaneet vaateliikkeet, jotka eivät halua nimiään julkisuuteen, Hursti kertoo todeten, että yritykset ovat antaneet apua pyyteettömästi.

Avun tarve kasvanut
Viime vuonna jouluista apupakettia pyysi 250 perhettä, nyt määrä on kasvanut. Onko kysymyksessä avuntarvitsijoiden määrän kasvu, vai ovatko ihmiset vain tietoisempia avun mahdollisuudesta?
– Varmaankin sekä että. Se kuitenkin tuntuisi näkyvän meillä, että pitkin vuotta on ollut satojen ihmisten irtisanomisia eri puolilla maata.

– Eräässä nelihenkisessä, asuntovelkaisessa perheessä molemmat vanhemmat ovat työttöminä, ja sairastuneet masennukseen. Nyt talvella kodista hajosi katto niin, että vesi tulee sisään. Tilanne on kyllä siellä todella ankea tänä jouluna, Heikki Hursti kertoo yhden tarinan, monien samanlaisten joukosta.

– Tilanteesta kertoo jotain sekin, että kuntien sosiaaliviranomaiset kehottavat asiakkaita kääntymään meidän puoleemme.

Aiemmin lähetystyöntekijänä toiminut Hursti yrittää löytää kiireen keskellä aikaa omalle hiljentymiselle ja Suuren Työnantajan kanssa keskustelemiselle.
– Ei tässä muuten jaksaisi. Muutenkin yritän koko ajan huolehtia, että Kristus saisi tulla kirkastetuksi tämän työn kautta.