Nepalissa surraan pioneerievankelistaa – maan koronatilanne on hälyttävä

 

Nepalin sairaaloiden vuodepaikat ovat ääriään myöten täynnä. Osa potilaista joutuukin viettämään aikaa sairaalojen ulkopuolella. Kuva: kuvapaakkaus uutiskanava AP:n uutisista.

Sairaaloissa ei riitä vuodepaikkoja tai happea kaikille potilaille. Nepalin erittäin tiukat rajoitustoimet estävät päivätyöläisten toimeentulon ja uhkana on nälänhätä.

Nepalin koronatilanne on erittäin vaikea. Koronakuolemien tähän mennessä korkein lukema, 246 henkilöä raportoitiin eilen, uutisoi The Kathmandu Post. Luku on Nepalin armeijan kokoama ja se kattaa kuolemat muutaman päivän ajalta. Keskiviikkona tehohoidossa oli reilut 1600 koronapotilasta, eikä sairaaloissa riitä vuodepaikkoja tai happea kaikille hoitoa tarvitseville potilaille. Maan erittäin tiukat rajoitustoimet estävät päivätyöläisten toimeentulon ja uhkana on nälänhätä.

Pandemia on satuttanut myös Nepalin kristillistä yhteisöä. Pioneerievankelistana Nepaliin 50-luvulla saapunut ja maan kristillisyyteen syvän jäljen jättänyt Robert Karthak (95) kuoli toissapäivänä. Hän oli saanut koronatartunnan poikansa Samuel Karthakin sekä miniänsä tavoin. He saivat sairaalahoitoa useamman viikon ajan. Pastorina toimiva Samuel Karthak on edelleen tehohoidossa.

Dei, retroäijät, neliöb. 9.-15.7.

Robert Karthak saapui vaimonsa ja kolmen muun perheen kanssa Nepaliin pioneerievankelistoina Darjeelingista Intiasta vuonna 1956 ja he aloittivat Gyaneshworin seurakunnan pienen kotikirkon muodossa. Gyaneshwarin seurakunta kuuluu maan merkittävimpiin, sillä monien maassa toimivien seurakuntien johtajat ovat olleet aiemmin Gyaneshwarin seurakunnan jäseniä tai jollakin tapana mukana sen toiminnassa. Tämän vuoksi pastori Robertin kuolema koskettaa Nepalin kristittyjä todella laajasti.

”Viimeisin hänen äänitetty saarnansa on viime vuoden marraskuulta. Hänen saarnoissaan tuli aina hyvin kirkkaana evankeliumin ja pelastuksen sanoma”, kertoo Kylväjän työntekijä.

Nepalin vaikean koronatilanteen vuoksi kaikki ruumiit pyritään polttohautaamaan ja läsnä saavat olla vain aivan läheisimmät ihmiset (yleensä vain puoliso ja lapset). Pastori Robertin polttohautauksesta lähetettiin ohjelma suorana Gyaneshwarin kirkon YouTube-kanavan kautta.

 
Kylvaja artikkelibanneri