Ihmisiä ja ilmiöitä: Pastori Matti Hernesaho: ”Jeesus ei ole teinipojille mikään vitsi” Hyvät: Arabien parissa lähetystyötä tekevä Aaron Ibrahim kertoo miten tehdä vaikutus muslimeihin: ”Elä niin kuin opetat”

Nämä toimintamuodot toimivat Norjassa

 

Rolf Kjøde vieraili toissa viikonloppuna Kansanlähetysopistolla Ryttylässä. Kuva: Matti Korhonen

Alfa-kurssit ja seurakuntien perustaminen ovat Rolf Kjøden mukaan tehokkaita välineitä evankelioimisessa.

Toissa viikonloppuna Kansanlähetysopistolla Ryttylässä vieraillut norjalainen teologi Rolf Kjøde puhui muun muassa evankelioimisen kulttuurin muuttumisesta.

Kaksi toimintamuotoa, jotka ovat toimineet evankelioimisessa Norjassa, ovat Alfa-kurssit ja seurakuntien perustaminen. Alfan toiminta-ajatus perustuu pitkälti ystävyysevankeliointiin.

KRS Krito 10.-23.6.

– Näemme koko ajan ihmisten tulevan uskoon Alfa-kurssien kautta. Ja siihen on hyviä syitä. Alfa-kurssissa on sisältöä, koska siinä on opetusta. Sen lisäksi ihmissuhteet ovat oleellinen osa Alfaa: siellä syödään yhdessä pyöreän pöydän äärellä, ja sinne tullaan henkilökohtaisesta kutsusta, Rolf Kjøde sanoo Uuden Tien haastattelussa.

Dialogi kuuluu oleellisena osana Alfaan. Opetusta ei vain kuunnella, vaan asioista keskustellaan yhdessä.

”Meidän on välttämätöntä perustaa uusia yhteisöjä”

Myös uusien seurakuntien perustamista käytetään evankelioimistyön välineenä, ja se on tuottanut hedelmää. Erityisesti Norjan kirkon herätysliikkeet ja luterilaiset vapaakirkot käyttävät tätä strategiaa. Norjassa kirkko on antanut herätysliikkeille perinteisesti enemmän vapauksia kuin Suomessa, jossa omien jumalanpalveluksien järjestäminen on usein mutkikasta.

– Luterilaisen kirkon järjestöillä on Norjassa useita seurakuntia, joissa jaetaan myös sakramentteja. Aluksi näiden perustamisesta sovittiin yhdessä joidenkin piispojen kanssa, joiden kanssa meillä oli hyvä luottamus.

– Viimeisten kymmenen vuoden aikana tämä ei ole enää ollut mahdollista. Piispat ovat sanoneet, etteivät he voi tukea tällaista toimintaa. Sanoimme, että me hyväksymme heidän päätöksensä, mutta siinä tapauksessa heidän täytyy myös hyväksyä, että me jatkamme tätä joka tapauksessa. Meidän on välttämätöntä perustaa uusia yhteisöjä, sillä jos emme tee niin, me menetämme paljon ihmisiä ja me menetämme tulevaisuuden, Kjøde kertoo.

Hän myöntää, että tilanteet ovat erilaisia eri maissa, ja sitä on myös kunnioitettava.

– Me emme ole taloudellisesti niin riippuvaisia kirkosta kuin te olette. Ainakin siinä on ero Suomen ja Norjan välillä.

 

Lue myös, mitä muuta Kjødellä on sanottavaa evankelioimisesta (Uuden Tien verkkolehti, 38/2015).

 
artikkelibanneri Uusi Tie