Ihmisiä ja ilmiöitä: Pastori Matti Hernesaho: ”Jeesus ei ole teinipojille mikään vitsi” Hyvät: Arabien parissa lähetystyötä tekevä Aaron Ibrahim kertoo miten tehdä vaikutus muslimeihin: ”Elä niin kuin opetat”

Naantalin Asuntomessuilla levähdetään Luostarin puutarhassa ja elämän puun juurella

 

Seurakuntien messuosastolla kohtasivat torstaina toimittajia viestintäsihteeri Merttu-Mari Huoponen (vas.) ja projektikoordinaattori, pastori Riikka Hietanen. Kuva: Minna Pykälämaa

Naantalin, Merimaskun ja Rymättylän seurakunnat nappasivat inspiraation ja idean messuosastolleen 1400- ja 1500-luvuilla toimineesta Naantalin luostarista. Asuntomessut avautuvat huomenna perjantaina 15.7.2022.

Seurakunnat haluavat kohdata ihmisiä siellä, missä heitä suurin määrin liikkuu.

Sitä on odotettavissa Naantalissa, missä asuntomessut avautuvat huomenna suurelle yleisölle.

IK-opisto Neliöb. 17.-30.6.

Naantalin alueen evankelis-luterilaiset seurakunnat budjetoivat yhteensä 20 000 euroa omaan messuosastoonsa, mutta yleisen hintatason noustua kustannukset hieman ylittyivät.

Seurakuntien messuosasto on Luostarin puutarhassa, joka on suunniteltu moniaistilliseksi levähdyspaikaksi vilkkaan tapahtuman keskellä.

Järjestelyistä on kantanut vastuun Naantalin seurakunnan tavoittavan työn pastori, Riikka Hietanen, joka on työskennellyt projektikoordinaattorina asuntomessuihin liittyen.

– Messuosasto pidetään kuukauden ajan avoinna työntekijöiden ja vapaaehtoisten voimin. Vuoroja on kaikkiaan yli 50 henkilöllä.

Vehreään keitaaseen saatiin idea historiallisesta Naantalin luostarista, jonka kukoistuskausi jäi lyhyeksi vuosina 1450-1550. Paikka tuli tunnetuksi yrteistään ja niiden lääkinnällisestä käytöstä.

Nyt seurakuntien messuosastolla vihertää esimerkkinsä mukaan toistakymmentä hyötykasvia, kuten mäkimeirami, iisoppi, raperperi ja humala, Naantalin nimikkokasvi.

Lisäksi messuosastolle on pystytetty vanerista tehty elämänpuu.

– Se runsastuu ja kaunistuu messujen edetessä, kun kävijät ripustavat siihen tekstiililiuskoihin kirjoittamiaan ilon ja surun aiheitaan sekä rukouspyyntöjä. Suunnitelmissa on, että niistä tehdään myöhemmin jokin tekstiilityö, mahdollisesti ryijy, joka samalla jää mukavasti muistoksi asuntomessuista.

Itse elämänpuu sijoitetaan tulevaisuudessa Naantalin kirkkoon. Siitä tulee konfirmaatiopuu, johon liitetään konfirmoitujen nimet. Idea on vastaava kuin moniin Suomen kirkkoihin ja muihin seurakuntatiloihin ilmestyneissä kastepuissa.

Puutarha, sen hoitaminen ja kasvu viittaavat myös hengelliseen elämään. Seurakuntien messupisteessä jaettavassa lehtisessä kerrotaan Luostarin puutarhaan liittyen Hengen hedelmistä, joita Raamatun Galatalaiskirjeen mukaan ovat ovat rakkaus, ilo, rauha, kärsivällisyys, ystävällisyys, hyvyys, uskollisuus, lempeys ja itsehillintä (Gal. 5:22-23).

Viestintäsihteeri Merttu-Mari Huoponen kertoo, että seurakuntaväki odottaa innostuneesti messurupeamaa:

– Vaikka pieniä viimeistelyjä jäi lehdistöpäivään, kaikki valmistui ajallaan. Erityinen ilo on se, että vapaaehtoistehtävät olivat vetovoimaisia. Vapaaehtoisia palvelee messuosastolla lukumääräisesti enemmän kuin seurakuntien työntekijöitä.