Hyvät: Viikon debatti ehdolla vuoden radio-ohjelmaksi: ”Lajissaan ainutlaatuinen” – Radio Dei kisaa myös juontajatittelistä

Miksi Jumala antoi israelilaisille Mooseksen lain?

 
Mooses-patsas, joka pitää käsissään kymmenen käskyn laintauluja.

Mooseksen laki sisältää monenlaisia käskyjä, joista osa on nykyihmisille käsittämättömiä. KUVA: PIXABAY

Mooseksen laki suojeli kansaa sekä muistutti Jumalan pyhyydestä ja synnin vakavuudesta. Ihanneyhteiskuntaa se ei kuitenkaan kuvaa.

Mooseksen laki liittyy olennaisesti Israelin kansan historiaan, mutta kristitylle se voi aiheuttaa päänvaivaa. Osa lainkohdista on helppo ymmärtää: tulee palvoa vain yhtä Jumalaa, pitää huolta omaisistaan ja olla oikeudenmukainen. Mukana on kuitenkin myös vaikeaselkoisia ohjeita aina hiustyylistä viljelyyn ja uhreista avioparin sukupuolielämään. Miksi Jumala antoi israelilaisille pikkutarkkoja sääntöjä, joiden noudattamisesta oli kiinni kansan menestys tai tuho (3. Moos. 26, 5. Moos. 28–29)? 

Kysytään professori Antti Laatoltajoka tutkii ja opettaa työkseen Vanhaa testamenttia. Hänen mukaansa me nykykristityt emme ole ainoita, joita Mooseksen laki hämmentää – keskustelua lain tulkinnasta on käyty jo vuosituhansia, eikä kaikkeen silti ole tyhjentäviä vastauksia. 

IK-opisto Neliöb. 19.2.-3.3.

*

Lue koko artikkeli Uuden Tien verkkolehdestä.

 
artikkelibanneri Uusi Tie

Aiheet

,