Mitä annettavaa kirkkoäideillä on nykykirkolliseen keskusteluun?

 

Dosentti Anni Maria Laato. KUVA: Danielle Miettinen

Dosentti Anni Maria Laato kirjoitti ainutlaatuisen kirjan kirkkoäideistä. Tutustuminen antiikin sisariin on avannut Laatolle oven marttyyrien ja viisaiden äitien maailmaan.

Mitä sanottavaa antiikin kristityillä naisilla on moderneille suomalaisille?

– Heidän kauttaan löytyy tuntematon maailma, josta löytyy hengellisesti rikkaita ja antoisia tarinoita. On hauskaa tutustua eri aikakausien itsenäisiin, idearikkaisiin ja energisiin ihmisiin, toteaa Anni Maria Laato, Matres ecclesiae -kirjan kirjoittaja.

– Antiikin ymmärtäminen auttaa meitä oivaltamaan, miksi me kristityt nykyisin ajattelemme niin kuin ajattelemme.

Laato sanoo, ettei hänen teoksensa ole kirkkopolitiikkaa eikä hän pidä sukupuoliin liitettävistä stereotypioista. Mitä annettavaa kirkkoäideillä voisi olla nykykirkolliseen keskusteluun.

TV7 neliöb, 1-16.5. MJa

– Varhaisessa kirkossa sekä miehet että naiset löysivät omalta tuntuvia tapoja toimia. Jo varhaiskirkon diakonissojen vihkimysteksteistä käy ilmi, että Jumala on tarkoittanut sekä miehet että naiset kirkon työhön. Puolet ihmiskunnasta on naisia, ja heidänkin äänellään on merkitystä.

Laatosta on ollut hauskaa löytää muinaisesta maailmasta uskonsisaria, jotka ovat kiinnostuneita myös uskon teologisesta ulottuvuudesta.

Rooman Aventinus-kukkulalla kokoontui naisten raamattupiiri, jossa opiskeltiin myös hepreaa, koska naiset halusivat tutkia Vanhaa testamenttia alkukielellä.

Monet antiikin naiset pystyivät elämään täydesti monella eri saralla. He pyörittivät suurta perhettä, osallistuivat seurakunnan elämään ja opiskelivat.

Laato muistuttaa, että antiikin aikana kirjoitettiin lähes pelkästään yhteiskunnallisesti hyväosaisten naisten elämästä. Tavallisen köyhän perheenäidin arkea tekstit eivät juurikaan kuvaa.

– Rikkaita ja köyhiä naisia yhdisti kuitenkin uskon palavuus. Kun he löysivät Jeesuksen, hän oli heille kaikkein tärkein.

Tutkimusretkestä matriarkkojen maailmaan Anni Maria Laatolle on jäänyt päällimmäiseksi mieleen naisten palavuus ja kokosydämisyys kristittyinä. He ovat olleet lahjoiltaan ja tehtäviltään hyvin erilaisia, mutta usko Jumalaan on vaikuttanut kaikkeen mitä he ovat olleet, tehneet ja sanoneet. Usko on antanut heille rohkeutta jopa marttyyriuteen saakka.

Laaton mielestä patristisen ajan eli kirkon ensimmäisten vuosisatojen tuntemus on ylipäänsä mielenkiintoista ja merkittävää. Varhaiskirkossa kristinusko oli vielä tuoretta ja monet asiat ajateltiin ensimmäisen kerran.

TEKSTI: Danielle Miettinen

Anni Maria Laaton haastattelu kuullaan Radio Deissä Tapaninpäivän iltana 26.12. kello 20.35 alkaen.

 
Uusi Tie tutustumiskampanja 2021