Mikko ja Pekka Vaismaa – Hyvän tuulen lähettiläät

 
Mikko ja Pekka Vaismaa

Kilometrejä ei lasketa, kun ”pohojanmaan poijjaat” valloittavat Suomea, Mikko suosittuna stand up -koomikkona ja setä Pekka Radio Dein myyntipäällikkönä.

Mikko Vaismaa:

Vaikka korona on kurittanut suositun, vuonna 2007 Vuoden tulokas –tittelin pokanneen stand up -koomikon, Mikko Vaismaan kukkaroa, hymy ei ole karissut viisikymppisiään tänä vuonna juhlivan miehen huulilta. Tässä kohdassa hän kuitenkin vakavoituu.

– Eihän tämä kaikkein järkevin ammatti siinä mielessä tietysti ole. Etäkeikkojen lisäksi olen nyt tehnyt opettajan sijaisuuksia.

Perheniemi trp.sh-neliö vkot25.-26.

Hengellisen värinsä näyttävän Mikon huumori puree seurakuntaväkeenkin, sillä jutut eivät lipsahda navan alle, eikä hänen suustaan sinkoile kirosanoja. Isän veljestä Pekasta hän muistaa jo lapsuudesta, kuinka vain 17 vuotta vanhempi setä nauroi aina hänen ja kahden veljen, Jaakon ja Kallen jutuille.

– Kun nostettiin perunaa, ja Pekka ajoi traktoria, me heiteltiin häntä mädillä ituperunoilla, ja siinä hän yritti sitten väistellä! Ei me pojat kuljettu kuitenkaan paljon sedän mukana, kun hän oli nuori ja niin tyttöjen perään silloin.

Dein blogistina

Mikko on stand up -lavalla omimmillaan, mutta kun hän aikoinaan sai kutsun Radio Dein Päivän blogistiksi, pitihän siitäkin ottaa koppia.

– Se oli haastavaa, koska nauhoitetuissa jutuissa ei saa yleisön välitöntä palautetta, jota tulee live-keikalta. Joskus tosin joku tuli kiittelemään, että sinulla on hauskoja juttuja siellä Radio Deissä.

Mikon juuret ulottuvat vapaakirkolliseen kotiin Kurikassa, jossa Jumalaan uskominen lähti aina jotenkin levosta käsin.

– Avarakatseisuus on ollut osa meidän uskoamme.

Mikko intoutui teininä hengellisten lastenleirien ohjaajaksikin. Tosin porkkanana olivat lähinnä iltanuotiohetket, joissa isoset pääsivät esiintymään.

Uusi suunta sedän rohkaisusta

Pekka oli aikoinaan tärkeässä roolissa, kun Mikosta leivottiin valtakunnan valloittavaa hauskuuttajaa. Kun veljenpoikien Wiseguys-yhtye heitti keikan Pekan 50-vuotisjuhlissa, monet tulivat kyselemään, keitä nämä kaverit oikein olivat. Mikon, Kallen ja Jaakon muodostama

bändi oli tuolloin jo ripustamassa soittimiaan naulaan, mutta SM-tason lehtopalloilu-uransa lopettaneen Mikon veri veti edelleen estradeille. Kun uutta keikkaa alkoi Pekan kontaktien avustuksella pukata, Mikko jätti opettajan työnsä ja on vuodesta 2008 lähtien elättänyt itsensä stand up -koomikkona.

Samasta puusta

”Pekalla on aina jokin rauta tulessa. Se on meissä sukuvikana.”

 

Mikko iloitsee, että he ovat Pekan kanssa olleet aina jotenkin samalla aaltopituudella. Hän arvostaa setänsä päämäärätietoisuutta ja yrittäjähenkeä.

– Pekalla on aina jokin rauta tulessa. Se on meissä sukuvikana. Kun lopetin lentopalloilun, ajattelin että nyt jää perheelle enemmän aikaa. Toisin kävi, kun tuli tämä esiintyminen ja intohimo siihen. Sedän luonne on vähän samantyyppinen. Emme me tahallamme laiminlyö perheitämme, mutta kun on vain se palo tehdä täysillä sitä mikä innostaa. Sen saman liekin näen Pekan silmissä.

 

Pekka Vaismaa:

Pekka sai hyvät elämän eväät ja uskon taivaan Isään lapsuuskodissaan Ilmajoella kahdeksanlapsisen perheen kuopuksena. Lapsuuden usko vahvistui 15-vuotiaana Vapaakirkon seurakuntakoululeirillä, mutta sitten kiireinen liike-elämä vei mennessään. Pekka myöntää olleensa hieman hukassa siinä elämänvaiheessa, kun hän Senaatintorin vapputapahtumassa -99 sai oman ensikosketuksensa Radio Deihin.

– Minulla oli 90-luvulla niin kova vauhti päällä, että uskonasiat jäivät vähän sivuun, mutta onneksi tuli tämä Radio Dei ja pelasti poijjaan! Löysin tien uudestaan.

Pekka toimi ensin vapaaehtoisena puuhamiehenä ja auttoi avaamaan eri taajuuksia maakuntiin sekä innosti ihmisiä lähtemään tukemaan Suomen ensimmäistä kristillistä radiokanavaa. Aikaansaava vapaaehtoinen palkattiin taloon 2003. Pekka vastaa myyntipäällikkönä yhä osaltaan Dein mainos- ja ohjelma-asiakkaiden hankinnasta. Hänelle on myös sydämenasiana järjestää Kristityt Yhdessä ry:n ystäväiltoja ”pitkin poikin Suomea”, kuten yli 40 000 km vuodessa tien päällä viihtyvä reissumies toteaa.

Muistoja Mikosta

Veljenpoikien hauskat tempaukset nostavat edelleen hymyn Pekan huulille.

– Tykkäsin ihan mielettömästi kavereiden musiikista ja huumorista!

Vielä viisikymppisenäkin Pekka hengaili rippikoululaisten mukana Wiseguys-bändin tapahtumissa. Pekka seurasi läheltä myös Mikon lentopallouraa Suomen mestaruustasolla.

– Hän oli todella päämäärätietoinen. Kun muut lähtivät kotiin, Mikko jäi vielä harjoittelemaan.

”Mikko on kyllä pudonnut sellaiseen vitsipataan, että se on hänen ehdoton ykkösjuttunsa!”

 

Toinen asia mitä Pekka Mikossa ihailee, on hänen ylivertainen ja oivaltava huumorinsa.

– Mikko on kyllä pudonnut sellaiseen vitsipataan, että se on hänen ehdoton ykkösjuttunsa! Ja vaikka hän sanoo, että on työnsä takia joutunut laiminlyömään perhettään, niin vierestä seuranneena koen, että hän on hyvin rakastava isä. Ja komiakin mies on vielä kaiken lisäksi!

– Joo, se kulkee Pekka suvussa, Mikko heittää väliin, ja ilkikurinen hymy välähtää molempien miesten kasvoilla.

Mikko ja Pekka Vaismaan haastattelu on alun perin julkaistu Radio Dein ystävien Aalloilla-lehdessä Samaa sukua -sarjassa 2/2021. Tilaa itsellesi näytenumero.

Kuva: Ritva Vaismaa

 
Radio Dei Radiot_fi