Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

Melinda Gates: Usko ilmenee lähimmäisen rakkaudessa

 

Melinda Gates kertoi hyvin avoimesti uskostaan, roolistaan perheen äitinä ja hyväntekeväisyystyöstään GLS-konferenssissa Chicagossa elokuussa 2016. Kuva: GLS:n kuva-arkisto

Melinda Gates on maailman tunnetuimpia ja ihailluimpia naisia. Bill & Melinda Gates Foundationin johtajana Melindan erityiskutsumus on palvella niitä, joilla ei ole ääntä yhteiskunnassa.

Melinda Gates oli Bill Hybelsin haastateltavana Global Leadership Summit (GLS) –konferenssissa elokuussa 2016 Chicagossa. Haastattelussa hän kertoi hyvin avoimesti uskostaan, roolistaan perheen äitinä ja hyväntekeväisyystyöstään. Hän kuvaa ihmisystävällisyyttään uskoksi käytännössä, ja tuo usko ilmenee lähimmäisenrakkaudessa.

Melinda varttui Teksasin Dallasissa ja kävi Ursuline Academyn, katolisen tyttökoulun, joka korosti palvelemista. Lukiolaisena Melinda ohjasi läheisen koulun vähäosaisia lapsia ja kohtasi riipaisevan todellisuuden: pieni kadunpätkä erotti eteenpäin pääsevät lapset niistä, jotka jäivät jälkeen.

Sansa neliöb. 1.-30.5.

Ura Microsoftilla vaihtuu perhearkeen

Melinda suoritti Duken yliopistossa tutkinnot tietotekniikassa ja liiketaloudessa ja aloitti vuonna 1987 Microsoftin nuorimpana kauppatieteiden maisterina ja ainoana naisena. Kun Melinda 10 vuoden kuluttua sai ensimmäisen lapsensa, hän oli tietoliikennetuotteiden johtaja, jolla oli 300 alaista.

– Kun menimme naimisiin ja tulin raskaaksi, rakastin uraani Microsoftilla. Vietin siellä 9 upeaa vuotta ja opin valtavasti, Melinda Gates kertoo.

Melinda päätti kuitenkin jäädä kotiin lasten kanssa. Hänen miehensä Bill Gates olisi toivonut vaimonsa jatkavan työtä Microsoftilla perheenlisäyksestä huolimatta. Melinda koki, että he eivät voisi elää arvojensa mukaista elämää, jos hän jatkaisi uraa liike-elämässä.

Heillä on 3 lasta: esikoistytär Jen 20, poika Rory 17 ja kuopus Phoebe 14.

– Olemme nähneet valtavasti vaivaa, jotta saisimme normaalin perhe-elämän.

Sekä Bill että Melinda varttuivat keskiluokkaisissa perheissä. He ovat opettaneet lapsensa elämään normaalia perhearkea. Iltaisin he jopa tiskaavat yhdessä ja lapset vievät roskat ulos.

– He eivät pidä siitä, mutta niin me toimimme. He ovat kasvaneet omassa ympäristössään, mutta arvoihimme juurtuen, Melinda Gates vakuuttaa.

Hiljentyminen Jumalan kasvojen edessä on tärkeää

– Kun pyrkii pysymään lähellä Jumalaa päivittäin, on tehtävä muutakin kuin merkittävä rasti kirkossakäynnin kohdalle. On tehtävä päivittäisiä harjoituksia, Melinda Gates vakuuttaa.

Yksi tärkeistä asioista, joita hän oppi nunnilta lukiossa ihmisten pariin menemisen lisäksi, oli hiljaisuuden tärkeys. Nunnat veivät oppilaita hiljaisuuden retriitteihin.

– Siitä tuli minulle niin tärkeää, että nykyään pyrin viettämään aikaa hiljaisuudessa päivittäin. Yleensä teen sen aamulla ennen kuin muut heräävät — ennen kuin teen aamiaista ja lähetän lapsia kouluun tai saan sähköposteja. En katso ensimmäisenä puhelintani. Luen hengellisiä kirjoja, sytytän kynttilän, kirjoitan päiväkirjaa ja istun hiljaisuudessa tai rukoilen. Se on keskeinen osa päivääni, mutta äärimmäisen tärkeää matkoilla; rankalla matkalla, kuten Afrikassa tai Intiassa, Melinda Gates tunnustaa.

Silmät aukeavat näkemään köyhyyden ja eriarvoisuuden

Melinda ja Bill kävivät Afrikassa 1990-luvun alkupuolella ja näkivät ensimmäistä kertaa äärimmäistä köyhyyttä. Matka teki ihmisystävällisyydestä heidän elämäntehtävän. He yhtyvät periaatteeseen: ”Kaikki ovat samanarvoisia.” Gates Foundation keskittyy maailmalla köyhyyden ja sairauden torjumiseen ja kotimaassaan julkisen koulutuksen kehittämiseen.

Melinda on naisten ja tyttöjen puolestapuhuja, joka luo erityisen yhteyden kehitysmaiden äiteihin. Hän sanoo: ”Haluamme samoja asioita lapsillemme. Ainoa ero on kykymme antaa niitä heille.”

– Säätiömme työssä on keskeistä, että maailma muuttuu paremmaksi paikaksi. Huolimatta siitä, että näemme päivittäin kielteisiä otsikoita, köyhyys on vähentynyt puoleen kuluneiden 25 vuoden aikana. Vuodesta 1990 lähtien lapsuusiän kuolleisuus on pudonnut puoleen. Äitien kuolleisuus on pudonnut lähes puoleen. Siksi olen toiveikas. Se, mitä maailmassa tapahtuu, osoittaa, että muutamme maailmaa, Melinda Gates kertoo.

Melinda ja Bill ovat kärsimättömiä, koska tietävät Yhdysvalloissa olevan valmiina tai kehitteillä asioita, jotka voisivat kehitysmaissa puolittaa nykyisetkin luvut paljon lyhyemmässä ajassa.

– Minä ja Bill uskomme, että kaikki elämä eri puolilla maailmaa on samanarvoista. On kohdeltava ihmisiä tasa-arvoisina ja tehtävä oikeita sijoituksia kaikkien maailman ihmisten puolesta, niin voimme muuttaa maailmaa, Melinda Gates vakuuttaa.

Syntyvyyden ehkäisy ja ajoittaminen on merkittävä apu kehitysmaiden ongelmiin

Gatesit ovat lähteneet liikkeelle pohtimalla, miten voisivat auttaa ihmisiä aloittamaan elämänsä terveenä. Jos heillä ei ole oikeanlaista ravintoa ja lääkkeitä ja he sairastelevat, he eivät voi kouluttautua.

Melinda Gates viettää aikaa naisten keskellä kuunnellen, mitä heillä on sanottavaa. Kuva: Melinda & Bill Gates Foundation.

Vietettyään aikaa Nairobin slummissa tai Intian maaseudulla, Melinda huomasi, että naisilla on yksi kysymys: Entä se rokote? Entä se ruiske, jonka sain? Afrikassa vallitseva ehkäisymenetelmä on ruiske 3 kuukauden välein. Sillä voi ajoittaa ja harventaa raskauksia. Naiset kertoivat: En saa sitä enää.

– Kun kuuntelin naisia ja asia toistui yhä uudelleen, mietin, miten se on mahdollista. Miksi naiset eivät saa haluamaansa ehkäisyvalmistetta? Aloin lukea raportteja tarkasti, Melinda Gates kertoo.

Kondomeja jaetaan onneksi kaikkialla maailmassa AIDS-torjuntasuunnitelman ansiosta. Mutta naiset eivät voi neuvotella kondomin käytöstä edes rakkaussuhteessa. Naiset kertovat: ”Se on kuin epäilisin, että toisella on AIDS tai minulla on AIDS. Tarvitsen siis toimivaa ehkäisyä.”

225 miljoonaa naimisissa olevaa naista pyytävät mahdollisuutta ajoittaa ja harventaa raskauksia, koska tietävät, että sen ansiosta lapset selviävät ja he pystyvät ruokkimaan lapsensa. He sanovat: ”Haluan saada lapset kouluun ja tarjota heille erilaisen elämän. ”Niin mekin haluamme. Minäkin pidin taukoa raskauksieni välillä. Lopulta käsitin. Pohdin asiaa ja totesin, että jonkun täytyy viedä asiaa eteenpäin.

– Uskontaisteluni kesti kauan, kunnes sanoin hiljentyessäni: Tähän minä uskon. Neuvon lapsiani,

kunhan sen aika koittaa, käyttämään ehkäisyä. Minun on elettävä arvojani todeksi. Olen ollut johtamassa työtä, jonka olemme aloittaneet monien valtiollisten kumppanien kanssa käyttääksemme miljardeja ehkäisyvalmisteiden toimittamiseksi ja saadaksemme uusia valmisteita naisille eri puolilla maailmaa, Melinda Gates kertoo työstään.

– Meidän on elettävä arvojamme todeksi maailmassa. Arvoni sanovat: Haluan mahdollisimman monen naisen ja vauvan elävän.

– Jos kerran oli mahdollisuus tehdä jotakin, minulla oli oltava rohkeutta kohdata tuo kutsumus, eikä se ollut helppoa. Menin hyvin haavoittuvaisena puhumaan ehkäisystä ja siitä, miten harvensin ja ajoitin lasteni syntymää. Silti se on selvästi asia, jota täytyy puhua. Voimme myös tehdä asialle jotakin. Ehkäisyvälineethän eivät ole kalliita. Käytämme niitä Yhdysvalloissa. Niitä on hyvin saatavilla, Melida Gates perustelee.

Melinda Gates uskoo auttavansa maailmaa havahtumaan myös siihen, ettei kyse ole rahan haaskaamisesta toivottomiin hankkeisiin.

– Olemme edistyneet valtavasti 20 vuodessa. Äärimmäisessä köyhyydessä elävien määrä on puolittunut. Aikaisemmin joka toinen lapsi kuoli, mutta nyt määrä on puolittunut. Se johtuu apuvälineistä, joita meillä on Amerikassa, kuten rokotteista, joita pidämme itsestään selvinä, mutta osaltaan se johtuu 10 dollarin malariaverkoista, hän luettelee.

– Minulta kysytään jatkuvasti: Mitä voisin tehdä? Vastaan: Osta internetissä malariaverkko äidille tai lapselle kehitysmaassa. Se vähentää kuolemia paljon. Sen me kaikki voimme tehdä, hän jatkaa.

Liike-elämän opit ovat avuksi hyväntekeväisyystyössä

Melinda Gates kertoo, että hänen miehensä Bill Gates on tehnyt paljon oikein, mutta hän on ollut myös onnekas. Hän oli oikeassa paikassa tietokonealan alkuvaiheessa, näki jotakin ja kokosi oikean tiimin, ja sitten Microsoft lähti nousuun. Hän ei odottanut ansaitsevansa miljardia. Oli tärkeää olla oikeassa paikassa oikeaan aikaan.

– Kun perustimme kansalaisjärjestön, aloimme nähdä, miten vaikeaa se oli. Totesimme: Täytyy olla jotakin liikemaailmassa opittua, mitä voimme soveltaa. Suurin opetus, jonka saimme, oli se, että liike-elämässä saimme jatkuvasti tietoa asiakkaista. Saimme heti palautetta uusista tuotteista.

Näimme myyntiluvuista, jos tuote oli huono tai siitä puuttui jotakin. Kuulimme asiakkailta: Ette tehneet sitä, tätä ja tuota.

Kansalaisjärjestössä Gatesit hämmästelivät päätöksentekoa. Päätöksiä tehtiin vähillä tiedoilla ja joskus kokonaan vailla tietoja. He tajusivat, että täytyy olla keinoja luoda tietojärjestelmiä tietojen keräämiseksi ja saadakseen käsityksen siitä, mitä ihmiset haluavat, pyytävät ja tarvitsevat.

– Yksi Billin tavoitteista on hävittää polio maailmasta. Saamme viikoittain raportin tarkasta poliotapausten sijainnista. Eilen kuulin puhelimitse polion esiintymistä viemäreissä eri puolilla maailmaa. Rokotustiimi lähtee heti rokottamaan, Melinda kertoo.

Hän saa raportin Excel-taulukon muodossa puolivuosittain maailman kaikilta alueilta ja mailta. Niihin on merkitty punaista, vihreää ja keltaista.

– Siitä näkee, missä onnistumme hyvin, missä huonosti. Tiedon avulla pystymme jatkamaan toimintaamme naisten hyväksi.

Taistelua yhteiskunnan sivuuttamien ongelmien ratkaisemiseksi

– Ongelmat, joita vastaan taistelemme ovat yhteiskunnan vaikeimpia — niitä, jotka yhteiskunta jätti jälkeensä juuri vaikeuden tähden. Jos sovellamme niihin liike-elämän periaatteita ja arvojamme, näemme edistystä, ja siksi jatkamme, Gates vakuuttaa.

Gatesit haluavat tehdä lahjoituksia vastuullisesti. He pyytävät hallituksilta miljardeja dollareita hankkeisiin, joihin sijoittavat myös itse.

– En voi tehdä niin, ellen pysty näyttämään, että rahoilla on vaikutusta. Se ei olisi vastuullista, hän kertoo.

– Johtaessani ehkäisyvalmistehanketta eräs Nairobin slummeissa tapaamani nainen oli ryhmässä, jossa juttelimme pitkään ja iloisesti. Puhuimme ehkäisystä, ja he itkivät, miten vaikea asia oli. Lopulta nainen tiivisti: ”Haluan antaa kaiken hyvän tälle lapselle.” Hän piti sylissä pientä tyttövauvaa. Haluan antaa kaiken hyvän hänelle ennen kuin saan toisen lapsen. Minusta tuo nainen kiteytti työmme tässä maailmassa. Me kaikki haluamme vanhempina antaa kaiken hyvän lapsillemme, ja siihen meidän pitäisi pystyä vaikuttamaan, Melinda Gates päättää.