Matti ”Jeesuksen pappi” Vuolanne sai kutsun kirkkauteen

 

Kuva: Harri Virta, Elämyskuva

Laajalti tunnettu ja rakastettu rovasti Matti Vuolanne muutti Jeesuksen luokse 17.8. Porissa. Hän oli kuollessaan 88-vuotias.

Vielä sänkypotilaanakin Herran palvelija todisti Jumalan armosta. Loppuun asti hänellä säilyi harvinaisen voimakas lauluääni, into rukoukseen ja huumorintaju.

Matti Leonard syntyi 10.3.1932 Riihimäellä. Ylioppilastutkinnon jälkeen alkoivat biologian opinnot, joihin sisältyi tutkimusmatka Lapin soille. Uravalinta kuitenkin muuttui, kun Matti kohtasi Helsingin Johanneksenkirkossa Kristuksen omana Vapahtajanaan. Aikansa vastaan kapinoituaan Matti suostui pyrkimään teologiseen, jossa kurssikaverina oli muun muassa Kalevi Lehtinen. Jo opiskeluaikana Matti koki tehtäväkseen viedä evankeliumia eteenpäin mahdollisimman monille.

Sansa Neliöb. 14.11.-13.12. MJa

Nuori mies kohtasi rakastettunsa Maria Kettusen, josta tulikin sopiva apu – ”papin muija”. Yhteinen näky yhdisti, ja ilosanoman välittämiseen osallistuivat myös perheen musikaaliset lapset. Matti itse sanoitti ja sävelsi sadoittain lauluja. Osa näistä kerättiin nuottikirjaksi painoasuun ”Runo- ja laulukirja”. Vuosien mittaan sanavalmis mies tarttui kynään erilaisilla syntymäpäivä- ym. juhlilla. Tuloksena oli koskettavia ja hauskoja runoja, joissa oli mukana sanoma Jumalasta. Mielenkiintoinen yksityiskohta Matin kielellisestä lahjakkuudesta on hänen 50-luvulla Valion nimikilpailun voittanut ehdotuksensa; uusi sana pirtelö.

Matti oli niin sanottu valtakunnankristitty toimien yli kirkkokunta- ja herätysliikerajojen, vaikka päätyö olikin seurakuntapappina. Puhujakutsuja tuli Kansan Raamattuseuraan, Kansanlähetykseen, rukoilevaisseuroihin, Metodistikirkkoon, Katulähetyspäiville ja moniin muihin paikkoihin. Jeesus oli Matille kaikki kaikessa – hän teetti jopa postimerkkejä Jeesuksen kuvasta. Matti tunsi Raamatun poikkeuksellisen hyvin. Sieltä oli hyvä ammentaa ravintoa muillekin – usein pitkät pätkät ulkomuistista.

Jumala varusti uskollisen ja rohkean palvelijansa monilla armolahjoilla. Matti kulki Pyhän Hengen johdatuksessa saaden usein oikeat sanat kulloiseenkin tilanteeseen. Samalla hän tiedosti oman syntisyytensä ja oli täysin riippuvainen Jumalan armosta. Niinpä sananpalvelija osasi kertoa syntien anteeksisaamisesta ja iankaikkisesta elämästä muille. TV7:ssä Matti piti pitkän luentosarjan otsikolla ”Rohkaisua Raamatusta”. Radiossa hänen suosittuja puheitaan on kuultu ohjelmassa ”Matti-papin matkassa”. Itse hän kirjoitti eläkkeellä ollessaan teokset ”Miksi, Jeesus?” ja ”Miksi, ihminen”. Suuri on myös puheista tallennettujen C-kasettien ja DVD-levyjen määrä. Vuonna 1998 Risto Siltanen julkaisi kirjan ”Matti, Jeesuksen pappi”.

Tärkeä osa elämää olivat matkat itärajan taakse. Aviopari sai Jumalalta kutsun Siperian työhön 50-luvulla Neuvostoliiton ollessa suljettu evankelioinnilta. Sinne he myöhemmin kävivät viemässä Sanaa ja aineellista apua. Matkat rahoitettiin taulujen myynnillä Raamattuja Venäjälle ry:n kautta. Taiteen alallakin Matti oli asiantuntija, mistä kertoo mm. hänen kokoamansa ”Suomalaisen kuvaamataiteen lähdehakemisto”.

Missä tahansa kuljettiin, hän halusi pitää lipereitä kaulassaan. Ihmiset tiesivät näin kääntyä halutessaan papin puoleen. Useimmiten aloite tuli kuitenkin Matilta. Hän rakasti pieniä lapsia, osasi keskustella nuorten kanssa ja kohtasi muutkin asenteella ”Jesus is my best friend and you are the second”.

Kaipaamaan jäivät viisi lasta, kymmenen lastenlasta ja suuri joukko ystäviä Suomessa, Siperiassa, Tansaniassa ja Venezuelassa. Matti on päässyt perille jättäen meille esimerkin Jeesuksen sanojen toteutumisesta: ”Seuratkaa minua, niin minä teen teistä ihmisten kalastajia”.

Jorma Hännikkälä

Kirjoittaja on Matti Vuolanteen vävy.

 
Kalenterivuosi 2023 – Lähdemedia